Oppositiepartij wint Servische parlementsverkiezingen
Tomislav Nikolic van de Servische Progressieve Partij (SNS) Foto: reuters
Bij de parlementsverkiezingen in Servië op zondag heeft de Servische Progressieve Partij (SNS) de meeste parlementszetels behaald. Dat meldt de Servische kiescommissie. De Democratische Parij (DS) van president Boris Tadic, die zondagavond nog aan de winnende hand leek, volgt op korte afstand. Bij de gelijktijdig gehouden presidentsverkiezingen, behaalde geen van beide kandidaten een absolute meerderheid, waardoor er een tweede ronde komt.

De ppositiepartie SNS van Tomislav Nikolic, eerst nationalist en nu Europeesgezind, haalde 73 zetels binnen, tegen 68 zetels voor de DS van president Tadic. Dat maakte het Centrum voor Vrije Verkiezingen en Democratie (CeSID) maandag bekend.

De Socialistische Partij van Servië (SPS), coalitiepartner van de DS in de Servische regering, deed verrassend goed, met 45 zetels. Doordat geen van de twee grootste partijen genoeg stemmen behaalde om alleen een regering te vormen, lijkt de SPS een belangrijke rol te gaan spelen in de regeringsonderhandelingen.

Tweede ronde voor presidentsverkiezingen

De Serviërs kozen zondag ook een president. Zoals verwacht komt er een tweede ronde op 20 mei omdat geen enkele kandidaat in de eerste ronde een absolute meerderheid kon behalen.

Tadic zou volgens de eerste tellingen met 24,8 procent nipt winnen van zijn uitdager Nikolic, die 24,7 procent van de stemmen behaalde.