Dendermonde wint als eerste Vlaamse club Belgische rugbybeker
Foto: Herman Ricour
Dendermonde heeft als eerste Vlaamse club ooit de Belgische rugbybeker op zijn naam geschreven. De Oost-Vlamingen versloegen in de finale op de kleine Heizel het Waalse Frameries met duidelijke 23-6-cijfers. Volgende week kunnen de Oost-Vlamingen hier nog iets moois aan toe voegen. Dan spelen zij de finale van het kampioenschap tegen Kituro.

Het werd een zenuwachtige en niet zo hoogstaande rugbywedstrijd tussen beide ploegen, maar de spanning was wel troef. Bij de rust was de stand 9-3 voor Dendermonde, na twee penaltykicks van Golding en een dropgoal van Flynn.

Bij de aanvang van de tweede helft trachtte Frameries iets te forceren, maar verder dan het omzetten van een tweede penaltykick, 9-6, kwamen de Walen niet. Even later kon Louis Lambrechts aan de overkant de enigste try van de wedstrijd scoren, waardoor Dendermonde iets meer ademruimte kreeg, 14-6.

Na 10 minuten in de tweede helft kregen twee spelers van Dendermonde kort na elkaar een gele kaart zodat er enige tijd met 13 tegen 15 werd gespeeld. Maar Frameries kon hier geen gebruik van maken. Het was evenwel Glenn Vertongen, die met 3 penaltykicks de eindstand op 23-6 bracht. Opluchting bij de talrijke Dendermondse toeschouwers en bij het bestuur.
Een emotionele voorzitter Alain Buyens kon zijn tranen niet bedwingen: 'Hiervoor hebben wij jaren gewerkt. Dit is geen toevalstreffer. Wij hebben bewezen dat wij met de Belgische top mee kunnen. Als eerste Vlaamse club dan ook nog de beker winnen, dat is geschiedenis schrijven. Volgende week gaan wij ook trachten als eerste Vlaamse club Belgisch kampioen te spelen.'