Waar foodbloggers de mosterd halen
Foto: shutterstock
Ze inspireren hun lezers een paar keer per week met recepten en blogposts over eten, maar waar halen foodbloggers zelf hun inspiratie?

‘Mijn blog is een ode aan het culinaire verhaal’

ANNIEK VAN CUBERDON-MACARON.BE
Leeftijd: 35
Uit: Ninove
Beroep: marketeer
Blogt sinds: juni 2010

‘Mijn passie voor eten hangt vast aan het vleeswarenbedrijf dat mijn vader had, en aan mijn grootmoeder, die me als kind leerde proeven van de goede, stevige kost. Om de culinaire verhalen achter recepten te vertellen, begon ik te bloggen, maar ook om de aandacht te vestigen op dat ene restaurantje waar het superlekker eten is, maar dat nooit de pers haalt. Elke maand doe ik een brainstorm met mezelf en kies ik de onderwerpen, zoals smoutbollen voor carnaval. Ook in de file belanden er heel wat blogideeën in mijn notitieboekje.’

FAVORIETEN

Culiblog nationaal: Theyummyblogsisters voor de leuke verhalen en fotografie, foodfirstthenmorals voor de teksten en filet-pur.be voor zijn eigentijdse aanpak en prachtige beelden.
Culiblog internationaal: The Pioneer Woman en drie Amerikanen in Parijs: Chocolate and Zucchini, Doriegreenspan.com en de blog van journalist David Lebovitz.
Kookboek: Alles van Stéphane Reynaud.
Kookgereedschap: Het oude materiaal uit de slagerij van mijn vader, zoals ovenschotels en een hamburgervorm.
Restaurant: Alexandre in Steenhuize.
Chef: Jamie Oliver, omdat hij koken toegankelijk en casual gemaakt heeft voor een grote groep mensen.
Tijdschrift: Delicious.
App: Foodgawker voor iPad, voor de verrukkelijke foto’s, en de app van Donna Hay.

RECEPT - Zoete melksaus
‘Op dit typische familierecept voor de streek Aalst-Ninove kreeg ik heel veel positieve reacties. Mijn lezers houden duidelijk van nostalgisch eten.’

Ingrediënten:
1 kg gekookte aardappelen (vastkokend)
600 g gekookte prinsessenboontjes
8 zachtgekookte eitjes (dus ongeveer 4 minuten koken)
5 dl verse hoevemelk
70 g goede boter
peper, zout heel veel nootmuskaat

Bereiding:

1. Laat de boter smelten en flink bruin worden. Neem van het vuur en laat even afkoelen.

2. Voeg de melk toe en breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat en warm de saus nog even op.

3. Schik tot slot de aardappelen op een bord en leg de boontjes erbovenop. Maak een kuiltje voor de zachtgekookte eitjes en overgiet met een flinke kwak zoete melksaus. Als je het graag wat scherper hebt, strooi er dan fijngesnipperde ui over.

 

‘Bloggen is een excuus om hele leuke dingen te kunnen doen’

BARBARA EN JO VAN ALLE DAGEN HONGER
Leeftijd: 27 (Barbara) en 33 (Jo)
Beroep: zakelijk leidster van een theatergezelschap en webmaster bij Njam!
Woonplaats: Antwerpen
Bloggen sinds: juli 2011. Werken samen met illustratrice Mayken Craenen.

‘Onze blog weerspiegelt onze zoektocht in de culinaire wereld. Zo hebben we onlangs de Nederlandse Diny Schouten geïnterviewd, die een worstenmakerij begon in Amsterdam, nadat ze jaren journalist was geweest. Met Alle Dagen Honger hebben we een fantastisch excuus om met zo iemand te gaan praten. We vergaderen veel, en dat is altijd met eten. Soms klagen onze vrienden dat we weer met onze blog bezig zijn, maar het is gewoon allemaal erg interessant voor twee mensen die zo geboeid zijn door eten als wij.’

FAVORIETEN

Kookblog internationaal:
Barbara: 101 Cookbooks, voor de productinfo en haar posts over natural foods, die nooit belegen zijn.
Jo: The Eatable Selby op de site van The New York Times.
Keukengereedschap:
Jo: Mijn plastic koffiefilter die ervoor zorgt dat ik zelfs op de meest hectische ochtenden koffie met verse bonen van Normo kan zetten.
Barbara: Mijn mandoline, waarmee ik venkel superfijn kan snijden.
Kookboek:
Barbara: De boekjes van slager Rondou in Leuven, waarin varken en koe van kop tot staart worden besproken.
Jo: The Kitchen Diaries van Nigel Slater.
Restaurant:
Jo: Veranda in Berchem.
Barbara: Niet te veel franjes, goede producten, en eten op je gemak, zoals in de gastro-bistro’s in Parijs.
Inspiratie:
Jo: Alice Waters van Chez Panisse, veertig jaar geleden al the queen of local food
Barbara: Ruth Reichl van The New York Times.

RECEPT - Courgettetaart van Stéphanie
‘We ontdekten de Parijse Stéphanie door een recensie over In De Wulf op haar blog, mailden haar en gingen samen aan de slag met deze taart.’

Ingrediënten:
3 courgettes
2 cl olijfolie
1 snuifje suiker
60 g tapenade van zwarte olijven
20 cl balsamicoazijn of -stroop
versgemalen zwarte peper
voor het deeg:
200 g bloem
100 g koude boter
1 ei

Bereiding:

1. Meng kleine stukjes boter onder de bloem tot een kruimelig deeg. Maak een kuiltje in het midden en breek hierin het ei. Kneed tot een soepel deeg, rol tot een bolletje en laat even rusten in de koelkast.

2. Snijd de courgettes in fijne plakjes. Vet de taartvorm in met olijfolie en bestrooi met suiker. Verdeel de schijfjes courgette over de taartvorm en breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Verwarm de oven voor op 190 graden. Rol het deeg uit op een vel plasticfolie en bestrijk met de tapenade. Leg het deeg, met de besmeerde kant naar onderen, op de courgettes. Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg en bak 30 minuten.

3. Haal de taart uit de vorm en werk af met balsamico.
 

‘Als je je bord fotografeert tot het koud wordt, ga je voorbij aan de essentie’

YVES VAN COOLINARY.BE:
Leeftijd: 34
Woonplaats: Turnhout
Beroep: actief in de financiële sector
Blogt sinds: november 2005

‘Mijn vader had een restaurant, maar ik lustte zo weinig dat ik er letterlijk alleen broodjes met kaas at. Rond mijn drieëntwintigste heeft een avondschoolopleiding de passie voor eten toch nog laten opflakkeren. Coolinary bundelt alles wat ik cool vind: restaurantjes, producten, een verslag van een mise-en-place die ik mag meedraaien. Elke maand goed voor een post of twintig, ook met recepten. Superfanatiek ben ik niet: eten moet opgegeten worden. Als je een half uur fotografeert tot het koud is, ga je voorbij aan de essentie.’

FAVORIETEN:

Foodblog nationaal: Filet-pur.be, mooie foto’s en recepten met een kwinkslag.
Foodblog internationaal: Gastros On Tour. Heel fijn om te volgen welke restaurants ze allemaal bezoeken. Eén van die mannen vertelde ooit dat zijn restaurantbudget 20.000 euro per jaar is. Om van te duizelen!
Restaurant: Veranda in Berchem, zo lekker dat ik er de afgelopen drie weken twee keer ben gaan eten.
Chef: De drie ‘Flemish Foodies’ inspireren mij met hun lichte, originele keuken.
Kookgereedschap: De barbecue. Ik maak deel uit van een barbecueclubje, Qlinaria, dat deelneemt aan kampioenschappen.

RECEPT - Coquille met knolselder en aardappel
‘Ik was best tevreden met mijn valentijnsreceptje van dit jaar.’

Ingrediënten (voor 8 hapjes):
8 coquilles
8 kwarteleitjes
2 grote vastkokende aardappelen
1 kwart knolselder, geschild en in blokjes gesneden
lichte groentebouillon
volle melk

Bereiding:

1. Snij de aardappelen in stukken van 2 cm en steek er acht cilinders uit. Gaar in een groentebouillon, verfris onder koud water en zet weg. Gaar de knolselder in een mengeling van 1/2 bouillon en 1/2 melk. Giet af (kookvocht bijhouden en warmhouden) en pureer tot een gladde massa.

2. Maak spiegeleitjes van de kwarteleitjes. Bak de aardappelstaafjes krokant in een koekenpan. Voeg de coquilles toe en bak aan beide zijden kort aan zodat ze karameliseren. Schuim het kookvocht van de knolselder op met een staafmixer.

3. Dresseer over 8 kommetjes een mooie quenelle van knolselderpuree, een coquille, een aardappelstaafje en een wolkje knolselderschuim.

 

‘Er verdwijnt zelden iets in mijn mond zonder dat ik er een foto van heb genomen’

MÉLANIE VAN ILLYVANILLY.BE:
Leeftijd: 31
Uit: Gent
Beroep: bediende
Blogt sinds: januari 2011

‘Omdat ik iedereen lastig bleef vallen met mijn verhalen over eten en op zoek was naar een plek waar ik mijn informatie kon bijhouden, ben ik met Illyvanilly begonnen. Ik ben opgegroeid in een culinaire familie, en dus ook in de keuken. Vorig jaar ben ik aan de koksschool begonnen, maar dat bleek niks voor mij. Nu doe ik het dus vooral op gevoel. Mijn vegetarische vriend zorgt ervoor dat er veel veggiegerechten op Illyvanilly te vinden zijn, en ik stop zelden iets in mijn mond zonder er een foto voor op mijn blog van te nemen. Ik kook ook bijna altijd bij daglicht: anders komt het ook al niet goed met die foto.’ (lacht)

FAVORIETEN

Kookboek: Vegalicious van Alice Hart, een veggiekookboek waaruit ik alles wil maken. Homemade en Winter van Yvette van Boven.
Culiblog nationaal: Alle dagen honger.
Culiblog internationaal: Doe maar gewoon de site van Jamie Oliver, voor de goede recepten.
Keukengereedschap: Mijn Japans kai-mes, waarmee ik heb leren snijden als een echte chef. Met veel oefenen, welteverstaan.
Restaurant: In De Wulf in Dranouter.
Tijdschrift: Delicious, mooi vormgegeven en zoveel meer dan recepten.
Chef: Jeroen Meus op tv, Flemish Foodies Jason Blanckaert, Kobe Desramaults en Olly Ceulenaere om bij te gaan eten.
App: Hipstamatic, om foto’s van gerechten te nemen, Evernote voor het bijhouden van ideetjes en mijn weekmenu.

RECEPT - Italiaanse cantuccini
‘Deze Italiaanse cantuccini bakte ik toen ik voor gasten een volledige Italiaanse lunch had voorzien, en iets typisch wilde voor bij de koffie.’

Ingrediënten:
100 g witte amandelen
250 g zelfrijzende bloem
beetje zout
2 eieren
125 g suiker (ik deed er een halve hoeveelheid zelfgemaakte vanillesuiker bij)
50 ml zonnebloemolie
50 ml melk

Bereiding:

1. Zet de oven op 175 graden. Klop de eieren los en neem daarvan een beetje ei apart, want dat heb je straks nodig om te ‘doreren’. Voeg al kloppend de suiker en de olie bij de eieren. Zeef de bloem en roer hem erdoorheen. Giet de melk erbij en meng verder. Kneed er op het laatst de amandelen door en verdeel het deeg in twee.

2. Maak van de twee helften ciabatta-achtige vormen en leg op de bakplaat. Doreer met het beetje ei, en zet in de oven voor ongeveer 30 minuten. Laat een beetje afkoelen en snij plakjes van 2 cm. Leg terug op de bakplaat en bak nog eens 10 min aan elke kant.