Ikea liet Cubaanse gevangenen meubels maken
Foto: IMAGEGLOBE
Door een deal met een Cubaans bedrijf werden Cubaanse gevangenen gedwongen om meubels te maken voor de Zweedse keten Ikea. Dat blijkt uit documenten uit de Stasi-archieven.

De deal werd beklonken in 1987 tussen Ikea Trading Berlin, een Oost-Duitse afdeling, en Emiat. Dat Cubaanse bedrijf bouwde huizen voor de elite in Havana, alsook vakantieverblijven voor westerse toeristen. Emiat zou 45.000 tafels en 4.000 salons leveren.

Volgens documenten uit de archieven van de Stasi, het Oost-Duitse ministerie van Staatsveiligheid, blijkt dat de productiesites voor de meubels 'deel uitmaakten van de gevangenis van het Cubaanse ministerie van Binnenlandse Zaken'. Dat schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Eerste levering geweigerd

De eerste levering werd echter geweigerd, aangezien de sofa's niet volgens 'de kwaliteitsstandaarden van Ikea' werden gemaakt. Daarop werd een delegatie van de Oost-Duitse autoriteiten naar Cuba gestuurd om de kwaliteit te verhogen, want alleen dan kon 'een lading rechtstreeks van Havana naar Zweden gescheept worden'.

Het is niet duidelijk of de meubels uiteindelijk werden geleverd. Mogelijk is de overeenkomst gestrand na de val van de Berlijnse muur en de daaropvolgende eenmaking van Duitsland.

Een woordvoerder van Ikea zegt dat het bedrijf niet op de hoogte was van de Cubaanse deal.

Dwangarbeid door politieke gevangenen in DDR

De Zweedse meubelgigant kwam eerder deze week ook al in opspraak, nadat de Zweedse televisiezender SVT bekend maakte dat Ikea in zijn vestigingen in de voormalige DDR politieke gevangenen dwangarbeid liet uitvoeren.

De keten heeft Stasi-documenten opgevraagd om de beschuldigingen te controleren. Ikea zei de zaak zeer ernstig te nemen, en noemde het inzetten van politieke gevangenen voor dwangarbeid 'compleet onaanvaardbaar'.