'Blinde dissident krijgt studiebeurs in VS'
Chen Guangcheng Foto: AP
De VS zegt dat een Amerikaanse universiteit een beurs heeft aangeboden aan de Chinese dissident Chen Guangcheng. Dat stelt de BBC. Eerder zei China dat Chen een visum mocht aanvragen om in het buitenland te studeren.

Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het snel zal handelen om een visum voor de blinde dissident te regelen. Verwacht wordt dat hij China snel zal kunnen verlaten.

China liet eerder weten dat Chen Guangcheng in het buitenland mocht gaan studeren, waarmee het de weg vrijmaakte voor een diplomatieke oplossing met de VS.

Eerder vroeg chen nog vanuit zijn ziekenhuiskamer telefonisch hulp aan het Amerikaanse Congres. De verkozenen waren donderdag bijeengekomen om over zijn zaak te praten. Chen vroeg minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton om hulp en hij verklaarde dat hij en zijn gezin er niet veilig zijn.

'Ik wil mevrouw Clinton ontmoeten. Ik hoop dat ik meer hulp kan krijgen van haar', verklaarde Chen tijdens het telefonisch gesprek met de Republikeinse volksvertegenwoordiger Chris Smith. Het gesprek werd in het Congres uitgezonden, waardoor alle commissieleden de conversatie konden volgen.

Chen wil 'naar de Verenigde Staten om te rusten', verklaarde zijn vriend Bob Fu, die tijdens de uitzonderlijke zitting optrad als vertaler.

Vrees voor leven familie

'Ik vrees voor het leven van mijn familieleden', verklaarde Chen nog. 'Wat me nu het meest verontrust, is de veiligheidstoestand van mijn moeder en mijn broer. Ik wil weten wat er met hen gebeurt.'

'We zullen bidden voor u en zullen doorgaan met onze niet aflaten inspanningen' om te proberen tot een oplossing te komen, luidde het antwoord van Chris Smith.

Clinton bevindt zich momenteel in Peking voor bilaterale gesprekken met China. De betrekkingen tussen beide landen werden de voorbij week gedomineerd door de situatie van de blinde mensenrechtenactivist. Clinton heeft nog geen ontmoeting gehad met Chen, maar er heeft wel al een telefonisch gesprek plaatsgevonden.