Samsung toont nieuw vlaggenschip
Foto: pjvl
In het Londense Earls Court heeft Samsung onder massale persbelangstelling zijn nieuwste smartphone aan de wereld voorgesteld: de Galaxy S III.

Dat lijkt misschien een triviaal feit, maar het is de eerste keer dat de elektronicareus zo groots uitpakt voor de lancering van een telefoon. De afgelopen maanden werd er druk gespeculeerd over deze smartphone, en Samsung ontwikkelde het toestel in de grootste geheimhouding. De belangrijkste vraag blijft evenwel of de Galaxy S III die hooggespannen verwachtingen heeft kunnen inlossen.

En daarover lopen de meningen nogal uiteen. De Samsung Galaxy S III is een supersmartphone met een uitmuntend HD-scherm van maar liefst 4,8 inch (Super Amoled) dat 1280 op 800 pixels toont. Positief is dat de totale grootte van de telefoon niet evenredig is meegegroeid met het scherm. Door de randen wat te verkleinen, is het scherm aanzienlijk groter dan dat van zijn voorganger, maar is de grootte van het toestel binnen de perken gebleven. Al blijft het wel een erg grote telefoon.

Verder heeft de S III een 8-megapixelcamera met een led-flits aan de achterkant, en een stevig 1,9-megapixelexemplaar aan de voorzijde. Ook de batterij werd onder handen genomen en gaat in theorie een pak langer mee. De hele boel wordt aangestuurd door een krachtige quad-coreprocessor. Allemaal behoorlijk in de lijn der verwachtingen dus.

'Geïnspireerd door de natuur'

Tijdens de voorstelling benadrukten de marketeers van Samsung dat de Galaxy S III een smartphone is die ‘menselijk’ is en ‘geïnspireerd is door de natuur’. Concreet vertaalt zich dat in een reeks handige softwaresnufjes die het omgaan met een telefoon veel vloeiender moeten maken.

De Galaxy S III kijkt bijvoorbeeld via de camera aan de voorzijde (een stevig 1,9 megapixelexemplaar) naar je ogen, en zolang die op het scherm gericht zijn, valt het scherm niet uit. Als je een oproep krijgt, hoef je niet meer op een knopje te duwen om het gesprek te beginnen, maar kan je gewoon beginnen praten omdat de telefoon wéét dat dat de bedoeling is. Ben je een sms aan het tikken naar iemand, maar besluit je halverwege toch om de persoon in kwestie even te bellen, dan volstaat het om de telefoon naar je oor te brengen.

Vrijwel de hele bediening van de Galaxy S III zou overigens met de stem kunnen gebeuren. Een feature die we bij Apple kennen als Siri, maar vooralsnog zijn nut moet bewijzen – al was het maar omdat die stembediening nog op geen enkele telefoon gewoon in het Nederlands kan.

Gezichtsherkenning

Ook op de fotofuncties van het nieuwe vlaggenschip werd hard ingezet, en het sociale aspect werd flink naar voren geschoven – het ‘menselijke’ van de smartphone, weetjewel. Als je een foto maakt, wordt er meteen gezichtsherkenningssoftware op losgelaten die iedereen in de foto kan aanduiden, en er meteen ook alle nodige gegevens aan koppelt, zodat je de foto in kwestie ineens ook kan doorsturen via mail of mms. Je kan ook de gemaakte beelden in de fotogalerij laten sorteren op basis van wie er afgebeeld is, zodat bijvoorbeeld al je familiefoto’s netjes bij elkaar blijven staan.

De krachtige processor met vier rekenkernen maakt een aantal zware taken mogelijk. Een voorbeeld: als je een filmpje aan het bekijken bent, kan je dat verkleinen en terwijl je blijft kijken een zoekopdracht op Google lanceren.

Het is nog even wachten tot we een testtoestel in handen krijgen om te kijken wat deze echt Galaxy S III echt waard is, maar deze smartphone ziet er alvast veelbelovend uit. Geen revolutie, maar een logische evolutie van de hardware, waar enkele handige softwareleukigheden aan zijn toegevoegd.

De Samsung Galaxy S III is beschikbaar in het donkerblauw en in het wit en is beschikbaar vanaf 29 mei in drie uitvoeringen (16, 32 en 64 GB). Prijzen zijn op dit moment nog niet bekend.