Op reis met Walter Baele
Foto: if
Podiumkunstenaar Walter Baele houdt het op vakantie graag eenvoudig. Doe hem maar de Ardennen of Zuid-Frankrijk met een goed boek en een stevige wandeling.

Wat was uw leukste reisbestemming ooit?
'Voor mij hoeven exuberante reisbestemmingen écht niet. Zeldzame beesten spotten in Afrika of gaan raften in Venezuela, het zegt me niks. De leukste vakantieherinneringen houd ik over aan een totaal onspectaculaire veertiendaagse in de Ardennen. Het was zomer, de zon scheen en we logeerden in een huisje in Frahan, aan de Semois. Samen met mijn vrouw en onze pasgeboren dochter in een draagzak maakte ik er lange wandelingen.'

Wat zijn uw vreselijkste vakantieherinneringen?
'Bij een tussenstop op reis naar Spanje sliepen we in een oord aan de Costa Del Sol. De bekende clichés ontrolden zich voor mijn ogen: monsterlijke appartementsblokken, dijken vol Benidorm bastards, veel te veel zon en opgefokte auto's met oorverdovende 'boenkmuziek'.

Wat zit er altijd in uw koffer?
'Een boek van Herman Koch en mijn loopschoenen. Ik ben een fervente langeafstandsloper. De voorbije zomer ging ik urenlang lopen in de Gorges du Tarn in Zuid-Frankrijk. Flesje water bij de hand, 50 euro en gsm op zak, en loopschoenen aan en lopen maar.'

Wat is uw favoriete manier van reizen?
'Voor mij geen rugzakimprovisatie. Vakantie is rust. In zoeken naar een slaapplek of eten heb ik geen zin.'

Wat mist u het meest op reis?
'Niets. Of toch: een Straffe Hendrik.'

Wat doet u meteen als u thuiskomt?
'Koffers uitladen. Vroeger checkte ik meteen mijn mails, maar dat doe ik niet meer. Het vergalt op slag mijn humeur.'

Walter Baele speelt in de musical 'Robin Hood'. In juli begint hij aan de opnames voor een nieuw 'Tegen de Sterren Op'-seizoen.