Vogue start met gezondheidsrichtlijnen voor modellen
Foto: AP
De hoofdredactrices van de negentien internationale edities van modebijbel Vogue hebben een akkoord ondertekend met richtlijnen die voor een 'gezonder' lichaamsbeeld in de magazines moeten gaan zorgen.

Modemagazines kiezen vaak nog voor te jonge of te magere modellen en dat probleem wil Condé Nast International, de uitgeverij van Vogue, aanpakken met het Health Initiative. Het gaat om een akkoord bestaande uit zes puntjes, dat door alle negentien hoofdredactrices werd ondertekend. Ook Anna Wintour (Vogue USA), Emmanuelle Alt (Vogue Paris) en Alexandra Schulman (Vogue UK) staan achter dit initiatief.

Zo zal er niet meer gewerkt worden met meisjes waarvan geweten is dat ze jonger zijn dan zestien jaar, noch met meisjes die een eetprobleem lijken te hebben. Ook de modellenbureaus die meisjes uitsturen zullen hierop moeten letten.

Daarnaast zullen modeontwerpers geconfronteerd worden met de gevolgen van hun onrealistisch kleine sample sizes, moeten de werkomstandigheden backstage verbeterd worden, en zal er ook een soort mentorprogramma worden opgezet opdat oudere modellen hun jonge collega's kunnen adviseren.

Het akkoord bouwt verder op eerdere richtlijnen uitgeschreven door het Council of Fashion Designers of America en het British Fashion Council. De juni-edities van de magazines zullen allemaal meer aandacht besteden aan dit initiatief.