U betaalde dit jaar al gemiddeld 12 procent meer voor energie
Foto: afp
De energie-inflatie is in het eerste kwartaal fors toegenomen in vergelijking met een jaar geleden. De consument betaalde het afgelopen kwartaal gemiddeld 12,2 procent meer voor energiedragers dan begin 2011, zo blijkt uit het kwartaalverslag van het Prijzenobservatorium. In de buurlanden loopt het niet zo een vaart. De consumptieprijzen voor energiedragers stegen er gemiddeld met 7,3 procent.

'De forse jaar-op-jaar-prijsstijging van de aardoliekoersen, gecombineerd met een waardevermindering van de euro tegenover de dollar, hadden vrijwel onmiddellijk een impact op de consumptieprijzen van aardolieproducten zoals motorbrandstoffen (+10,2%) en huisbrandolie (+17,7%)', zegt het Prijzenobservatorium.

Maar daar blijft het niet bij. 'Ook voor gas (+16,4%) en elektriciteit (+9,7%) zorgt de koppeling aan de aardolieprijs of aan de prijs van andere energetische grondstoffen, voor een opwaartse impact op de consumptieprijs.'

En, zo voegt het observatorium toe, zeker voor elektriciteit wordt die opwaartse impact nog versterkt door de gestegen tarieven van de netwerkbeheerders. Federaal staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet kaartte donderdag nog aan dat 'de distributiekosten waarvoor de gewesten bevoegd zijn, 40 procent uitmaken van hun factuur'.

Driekwart van het inflatieverschil met de buurlanden kwam van de productgroep energiedragers, luidt het nog. De inflatie, volgens de geharmoniseerde index van de consumptieprijzen, bedroeg in het eerste kwartaal 3,2 procent tegenover 3,5 procent in het laatste kwart van 2011. 'In onze drie voornaamste buurlanden (Duitsland, Frankrijk en Nederland) vertraagde de inflatie ook, en kwam ze uit op 2,5 procent, nog steeds heel wat lager dan in België.'

Naast de stijgende energieprijzen gingen ook de producentenprijzen van de voedingsindustrie en de consumptieprijzen voor bewerkte levensmiddelen omhoog. Met name voor oliën en vetten (+10,2 %) en suiker, jam, honing en chocolade (+7,3 %) moest begin dit jaar veel meer neergeteld worden dan een jaar geleden.