De blinde activist Chen Guangcheng wil China nu toch verlaten met zijn familie. Dat bevestigt een woordvoerster van de Verenigde Staten.

Een woordvoerster van Buitenlandse Zaken vertelde dat Amerikaanse functionarissen twee keer met Chen en zijn vrouw hebben gesproken, en dat zij van gedachten zijn veranderd over de vraag of ze in China willen blijven.

Een Amerikaanse verantwoordelijke zei eerder dat de VS bereid is om de Chinese mensenrechtenactivist te helpen als hij China wil verlaten. 

De verantwoordelijke wilde niet zeggen of Washington hem politiek asiel zou willen verlenen. 'We beschikken nog niet over alle elementen', aldus de verantwoordelijke, die toevoegde dat de VS zouden kijken of zijn positie veranderd is en wat hij nu wil.

Chen heeft woensdag de ambassade van de Verenigde Staten in de Chinese hoofdstad Peking verlaten. Hij verbleef er zes dagen. De Amerikaanse ambassadeur Gary Locke heeft verzekerd dat Chen op geen enkel ogenblik 'gedwongen' werd om de ambassade te verlaten.

'Hij was blij dat hij kon vertrekken, hij had er zin in', aldus Locke. Amerikaanse verantwoordelijken hebben een deel van een telefoongesprek tussen Chen en zijn echtgenote gehoord, even voor hij besliste om de ambassade te verlaten. Ze smeekte hem om naar het ziekenhuis te komen, om herenigd te worden met zijn familie.

De advocaat en mensenrechtenactivist, die blind werd als gevolg van een kinderziekte, werd in september 2010 na meer dan vier jaar vrijgelaten uit de gevangenis. Sindsdien staat de man onder huisarrest. Hij is bekend wegens zijn strijd tegen gedwongen abortussen en de onrechtmatige sterilisatie van duizenden vrouwen.