Vlaamse jeugd voelt zich dik, alleen en schoolmoe
Foto: Shutterstock
Meer dan een op de drie Vlaamse pubers vindt zichzelf dik en ongezond. De Vlaamse jeugd eet ook minder fruit en drinkt wekelijks meer bier dan buitenlandse leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarover De Morgen woensdag bericht. Ook Het Laatste Nieuws heeft het over de studie.

De Wereldgezondheidsorganisatie bevroeg jongeren tussen 11 en 15 jaar in 39 verschillende landen over hun leefgewoonten, hun gezondheid en hun zelfbeeld. Voor de studie werden in Vlaanderen 4.180 jongeren ondervraagd door de vakgroep maatschappelijke gezondheidskunde van de Universiteit Gent.

Daaruit blijkt dat de Vlaamse jongeren zich vooral te dik voelen. Slechts een op de tien is dat ook effectief. Velen onder hen hebben ook - al dan niet ingebeelde - lichamelijke klachten. Enkel in Schotland, Hongarije en Wales maken tieners zich meer zorgen over hun gezondheid dan bij ons.

Dat de Vlaamse jongeren zich ongezond voelen, hangt volgens de WHO samen met een gebrekkig contact met hun ouders. Meer dan 1 op de 4 tieners kunnen niet vlot communiceren met hun moeder, terwijl ongeveer de helft het moeilijk vindt om een gesprek aan te knopen met hun vader.

Het gebrekkerige contact zou er ook voor zorgen dat Vlaamse pubers ongezonder leven. Zo eten zij weinig fruit, bewegen zij te weinig en drinken ze meer. Bijna de helft heeft alcohol gedronken voor hun dertiende. Onderzoekers maken zich vooral zorgen over pubers in  lagere sociale klassen. Volgens Anne Hublet, verbonden aan de Gentse universiteit, eten deze tieners minder fruit en drinken ze meer frisdrank, wat op latere leeftijd voor gezondheidsproblemen kan zorgen. 

Vlaamse jongeren spreken ook minder vaak fysiek af met leeftijdsgenoten, maar praten wel veel bij via sociale media. Ook dat veelvuldige internetgebruik zou er mee voor zorgen dat jongeren zich slecht voelen over hun gezondheid.

De onderzoekers roepen de overheid op om dringend werk te maken van een beter, jeugdgericht beleid.