De Amerikaanse president Barack Obama ziet het einde naderen van een decennium van oorlog voor de Verenigde Staten. 'De periode van oorlog begon in Afghanistan en dat is waar ze zal eindigen', zei de Amerikaanse president in een televisietoespraak tijdens een verrassingsbezoek aan Afghanistan. Nog volgens Obama is de overwinning op Al Qaida binnen handbereik.

'We hebben meer dan een decennium geleefd onder de donkere wolken van de oorlog. Maar hier, in de schemering voor de dageraad in Afghanistan, kunnen we aan de horizon het licht zien van een nieuwe dag', aldus Obama in een speech van op de luchtmachtbasis in Bagram, die in de VS in primetime werd uitgezonden.

 

Obama wees erop dat de oorlog in Irak is afgelopen. De laatste soldaten vertrokken er in december vorig jaar. 'Het aantal 'blootgestelde' soldaten is met de helft verminderd en er zullen er nog naar huis komen', zei Obama nog. 'We weten exact hoe we onze missie in Afghanistan moeten volbrengen, terwijl we ook gerechtigheid zullen laten geschieden voor Al Qaida.'

Ongeveer 23.000 van de 88.000 Amerikaanse soldaten die momenteel in Afghanistan zijn, zouden het land tegen de zomer moeten verlaten. Tegen eind 2014 moeten alle Amerikaanse en NAVO-troepen er weg zijn.

Partnerschap

Obama ondertekende tijdens zijn verrassingsbezoek ook een strategisch partnerschap met zijn Afghaanse ambtgenoot Hamid Karzai. Daarin staat dat er ook na 2014 nog Amerikaanse militairen op Afghaanse bodem kunnen blijven, met als doel de Afghaanse krachten op te leiden en zich te richten op de restanten van Al Qaida.

Obama zei tijdens zijn toespraak dat een overwinning op Al Qaida 'binnen handbereik' ligt. Hij herhaalde zijn oproep aan de taliban om de banden met Al Qaida te breken en deel te nemen aan de nationale verzoening in Afghanistan.

'Nu we uit een decennium komen van conflicten in het buitenland en economische crisis in eigen land, is het tijd om Amerika te vernieuwen. Een Amerika waar onze kinderen vrij van vrees leven en de vaardigheden hebben om hun dromen waar te maken', besloot Obama. 'De periode van oorlog begon in Afghanistan en dat is waar ze zal eindigen.'

De Amerikaanse president kwam dinsdagavond laat aan in Afghanistan voor een onaangekondigd bezoek, een jaar na de uitschakeling van terroristenleider Osama bin Laden in Pakistan.