Bruno Tobback: 'Tijd om duidelijk te maken wie echt boven zijn stand leeft'
SP.A-partijvoorzitter Bruno Tobback in de Gentse Vooruit. Foto: BELGA
SP.A-voorzitter Bruno Tobback brak in zijn 1 mei-toespraak in de Gentse Vooruit een lans voor het plafonneren van de toplonen van overheidsmanagers tot het niveau van het loon van de premier en stak de hand uit naar ondernemers die het slachtoffer zijn van sociale dumping bij hun concurrenten.
Tobback stond stil bij de veelgehoorde stelling dat werknemers in ons land boven hun stand leven, waarbij hij de recente uitspraken van de Adecco-topman aanhaalde. Tobback herinnerde eraan dat de Belgische staatsschuld op enkele jaren tijd terug richting honderd procent is geëvolueerd.
 
'Is dat door de gepensioneerden die boven hun stand leven? Is dat door de werknemers van Quick die boven hun stand leven? Ik dacht het niet', aldus Tobback, die zijn eerste toespraak op de Dag van de Arbeid als partijvoorzitter gaf.
 
Verandering nodig
 
Hij stak evenwel niet weg dat veranderingen nodig zijn. 'Het gaat inspanningen kosten en die zullen niet altijd gemakkelijk zijn', dixit Tobback. Iedereen die kan werken, moeten we aan het werk zetten, en wie werkt moeten we gemiddeld langer aan de slag houden, luidde het. 'Maar denken dat we dat gaan doen op een manier waarin 99 procent van de mensen zich dubbelplooit om 1 procent aan welvaart te helpen, dat zal niet gebeuren'.
 
Begrenzen van toplonen
 
Ook Tobback stond stil bij de discussie over de hoge lonen en verwees naar de vergoedingen voor overheidsmanagers. Meteen gaf hij 'zijn' ministers een eis mee, namelijk dat ze geen enkel contract nog mogen goedkeuren indien een manager bij een overheidsbedrijf daardoor een hogere verloning zou krijgen dan de eerste minister.
 
Blokkering energieprijzen
 
Ook de blokkering van de energieprijzen passeerde de revue. De honderdduizenden mensen die van leverancier zijn overgestapt, hebben volgens Tobback die maatregel mogelijk gemaakt, maar ook dat ze een minister hebben die aan hun kant staan, ging Tobback voort. 'Dat is het verschil tussen een regering die werkt voor de gemeenschap en een regering die werkt voor sommigen'.
 
'Vergis u niet van vijand'
 
Tobback riep de aanwezige militanten op zich niet van vijand te vergissen. 'Dit is niet een verhaal van ons tegen het patronaat.' Hij verwees daarbij naar sectoren en werkgevers die kampen met sociale dumping bij de concurrentie, zoals de transportsector, de bouw en de schoonmaaksector.
 
Tobback wil met die werkgevers 'een pact' afsluiten 'om te tonen dat we in deze discussie aan hun kant staan'.