Noma opnieuw beste restaurant ter wereld, Peter Goossens in vrije val
Foto: vtm
Het beste restaurant ter wereld staat nog steeds in Kopenhagen: Noma heeft maandagavond voor het derde jaar op rij de titel weggekaapt. Peter Goossens gaat met het Hof Van Cleve in vrije val van de 15e naar de 42e plaats. Sergio Herman daalt met Oud Sluis in de rangschikking van 17 naar 21.

Het vooraanstaande magazine Restaurant stelt elk jaar de top 50 van de beste restaurants ter wereld samen, gebaseerd op de stemmen van 's werelds beste koks, restaurateurs en recensenten. In 2010 duwde het Deense Noma het Spaanse El Bulli na vier jaar van de eerste plaats. Ook vorig jaar mocht Noma, gelegen Kopenhagen, zich het beste restaurant ter wereld noemen. Chef Rene Redzepi wordt beschouwd als het boegbeeld van de New Nordic-beweging.

Kempische souschef

De 26-jarige souschef van Noma, Kempenaar Yannick Van Aeken, start bovendien binnenkort een zaak in Antwerpen, samen met zijn Ierse vriendin. 'Als Noma opnieuw wint, zal het een bescheiden feestje worden. Laat zal het niet worden, want dinsdagochtend om zes uur vertrekt mijn vlucht naar Kopenhagen. Ik moet er staan voor de lunch in het restaurant. Maar het zou alleszins een mooi afscheid zijn', klonk het voor de uitslag bekend was.

Begin de jaren 2000 vertrokken veel beloftevolle jonge koks richting Baskenland en Zuid-Spanje. De 26-jarige Van Aeken koos destijds bewust voor Denemarken. Noma stond op dat moment 35ste in de San Pellegrinolijst van beste restaurants, maar was bij het bredere publiek totaal onbekend.

Female Chef Award

Spanje legt beslag op maar liefst vijf plaatsen op de lijst. Op de 8e plaats staat Arzak, waarvan de chef Elena Arzak eveneens de World’s Best Female Chef award in ontvangst mocht nemen.

De Chefs' Choice award, waarvoor de World’s 50 Best Chefs mochten stemmen, werd overhandigd aan Andoni Luis Aduriz van Mugaritz in San Sebastian. Ondanks een brand in het restaurant twee jaar geleden behield het zijn derde plaats.  

Afrika uit de lijst

Zes van de vijftig beste restaurants zijn gevestigd in Azië, vier ervan in Zuid-Amerika. Het enige Afrikaanse restaurant dat vorig jaar de lijst nog haalde, het Zuid-Afrikaanse Le Quartier Francais van de Nederlandse kok Margot Janse, is er dit jaar van verdwenen. De Verenigde Staten hebben dit jaar acht restaurants in de lijst. Het hoogst geplaatste is het New Yorkse Per Se, dat eigendom is van de legendarische chef Thomas Keller. Die laatste kreeg bovendien de Lifetime Achievement Award.

De top 10:

1 (-) Noma, Kopenhagen, Denemarken
2 (-) El Celler de Can Roca, Girona, Spanje
3 (-) Mugaritz, San Sebastian, Spanje
4 (+3) D.O.M., Sao Paulo, Brazilië
5 (-1) Osteria Francescana, Modena, Italië
6 (+4) Per Se, New York, VS
7 (-1- Alinea, Chocago, VS
8 (-) Arzak, San Sebastian, Spanje
9 (nieuw) Dinner by Heston Blumenthal, Londen, Groot-Brittannië
10 (+14) Eleven Madison Park, New York, VS