Rudy De Leeuw: 'Index is de thermometer, thermometers veroorzaken geen koorts'
Rudy De Leeuw, voorzitter van het ABVV. Foto: BDW
De socialistische vakbond ABVV blijft zich met hand en tand verzetten tegen 'gemorrel' aan de automatische loonindexering. 'We gaan geen nieuwe indexsprong aanvaarden', stelde ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw maandagavond op de 1 mei-viering in de Gentse Vooruit. Hij pleitte ook voor een verhoging van de minimumlonen met tien procent. 'Het ABVV tolereert niet langer werkende armen', luidde het.
Het is niet de eerste keer dat de socialistische vakbond aan de vooravond van het Feest van de Arbeid waarschuwt dat niet aan de automatische loonindexering mag worden geraakt. Dat was vorig jaar het geval en ook dit jaar zit de boodschap prominent vervat in de 1 mei-toespraak van de ABVV-voorzitter.
 
Sleutelen aan de automatische loonindexering werd geregeld naar voren geschoven in het debat over het relanceplan van de regering.
 
'Indexering is geen loonsverhoging'
 
'Een indexering is geen loonsverhoging. Een indexering laat enkel toe om hetzelfde te kunnen kopen als voor de prijsstijgingen', richtte De Leeuw zich richting werkgevers. 'Werkgevers en liberalen' moeten ook stoppen om indexering over dezelfde kam te scheren als de inflatie. 'De index is de thermometer. Een thermometer veroorzaakt de koorts niet'.
 
Een indexsprong is voor de socialistische vakbond evenmin aanvaardbaar. De Leeuw rekende voor dat zo’n indexsprong een werknemer met een gemiddeld nettoloon 30 euro per maand zou kosten, ofwel 360 euro per jaar. De indexsprongen uit de jaren tachtig hebben dezelfde gemiddelde werknemer 35.000 euro aan koopkracht gekost, ging hij voort.
 
Bonussen sommige ceo's op de korrel
 
De Leeuw haalde ook uit naar de bonussen van sommige ceo’s en verwees daarbij naar Bekaert-topman Bert De Graeve, zonder hem evenwel bij naam te noemen. Kop van Jut was ook Adecco-topman Patrick De Maeseneire, die onlangs pleitte voor de afschaffing van het vakantiegeld en de dertiende maand. 'Met dergelijke onzin zeggen we: blijf gerust in Zwitserland', aldus De Leeuw.
 
Hij beseft naar eigen zeggen dat de middelen voor een relanceplan beperkt zijn, maar pleitte voor het heroriënteren van de '15 miljard euro die de werkgevers onder allerlei vormen krijgen' naar werk en investeringen. De Leeuw pleitte ook voor een sanctie voor werkgevers die oude werknemers ontslaan.
 
Lof voor minister Vande Lanotte en staatssecretaris John Crombez
 
De ABVV-topman had lovende woorden voor sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte en zijn strijd tegen de hoge energieprijzen, net als voor staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez. Met zijn benoeming is 'een trendbreuk' ingezet in de aanpak van de fiscale fraude.
 
'We hebben lang moeten strijden tegen (Didier) Reynders op Financiën. Wij willen die trendbreuk voortzetten op Financiën', aldus De Leeuw, die aandrong op een ontmoeting met huidig minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V).