Van Besien: 'Jobs creëren door lastenverschuiving van arbeid naar vermogenswinst'
Groen-voorzitter Wouter Van Besien. Foto: Dries Luyten
Groen-voorzitter Wouter Van Besien reageert ontgoocheld dat na CD&V-voorzitter Beke nu ook SP.A-voorzitter Bruno Tobback het idee van een economisch relanceplan begraaft. Groen heeft ambities op het vlak van jobcreatie en stelt daarom een verschuiving van 1 miljard euro van lasten op arbeid naar vermogenswinsten en vervuiling voor.

'Het is niet omdat we moeten besparen om de begroting in evenwicht te brengen, dat je geen ambitieuze maatregelen kan nemen,' aldus Van Besien. 'Groen stelt voor om belangrijke verschuivingen door te voeren op vlak van lonen waar zowel de werkgevers als de werknemers beter van worden. Wij mikken doelbewust op het segment van de laagste lonen met als doel een hoger loon voor de werknemers en minder uitgaven voor de werkgevers.'

De minderinkomsten voor de overheid wil Groen compenseren door meer inkomsten te halen uit vermogenswinst en uit milieuvervuilende activiteiten. Een verschuiving van 1 miljard euro zou volgens Groen onze economie een enorme zuurstofimpuls geven, precies op een plaats waar ze dit hard nodig heeft: voor de creatie van laaggeschoolde jobs.

Meer inkomsten uit vermogenswinst

Voor extra inkomsten uit vermogenswinst denkt Van Besien aan een aantal ingrepen in de roerende voorheffing, zoals het harmoniseren van alle tarieven van de taksen op beursverrichtingen op 0,65%, een afschaffing van de heffingplafonds, het harmoniseren van de tarieven van de roerende voorheffing en het sluiten van allerhande achterpoortjes in deze heffing die bestaan dankzij allerhande uitzonderingsregimes.

Vermogenskadaster

Tegelijk moet België volgens Van Besien vanaf dit jaar al werk maken van een vermogenskadaster. Volgens Groen biedt zo een kadaster de perfecte mogelijkheid om alle vermogens in kaart te brengen. 

'Alleen als we daar nu mee beginnen, kunnen we binnen een paar jaar een vermogenswinstbelasting invoeren waarmee we eindelijk de supervermogens correct kunnen laten bijdragen', zegt Groen in een persbericht. 'Op het moment dat uit allerlei onderzoek blijkt dat de supervermogenden nog rijker uit de crisis gekomen zijn, blijft deze regering weigeren om deze vermogens rechtvaardig te laten bijdragen.'

Bij de milieufiscaliteit kan volgens de ecologische partij een heffing op vliegtickets in businessclass heel snel ingevoerd worden, net als een verdere inperking van de fiscale aftrek van bedrijfswagens voor de hoogste lonen.

'Lasten op laagste lonen verminderen heeft alleen maar voordelen'

'Het geld dat door beide maatregelen wordt opgehaald, kan gebruikt worden om de lasten op de laagste lonen te verminderen. Dat heeft alleen maar voordelen', aldus partijvoorzitter Van Besien.

'Je vergroot de stimulans om aan de slag te gaan, je vermindert het zwartwerk en je bestrijdt het fenomeen van de werkende armen. Door de creatie van extra jobs, is er ook een belangrijk terugverdieneffect. Dat deze regering geen plannen maakt op dit punt, is gewoon onbegrijpelijk', besluit de voorzitter van Groen.