Waalse vakbond wil een partij links van PS en Ecolo
Op 2 december stapten de FGTB en het ABVV mee op in de nationale vakbondsbetoging in Brussel. Foto: © Zhou Lei
De Waalse socialistische vakbond FGTB, afdeling Charleroi, keert de PS de rug toe en pleit voor een partij links van de PS en Ecolo. De afdeling Charleroi is de grootste afdeling, na die van Luik.

In La Libre Belgique stelt de algemeen secretaris van de FGTB van Charleroi Zuid-Henegouwen, Daniel Piron, dat hij niet meer gelooft dat de PS de belangen van de werknemers verdedigt.

Het besef is gegroeid na de staking van 31 januari, zegt hij. Maar helemaal nieuw is het gevoel niet. De onvrede dateert van 1993 ten tijde van het Globaal Plan. In 1995 gingen er jobs in het onderwijs verloren. In 2005 was er het generatiepact. De laatste hervormingen van deze regering zijn er te veel aan, zegt hij.

'De PS probeert het kapitalisme te hervormen. De PS probeert het systeem niet te vervangen door een ander systeem. Onze analyse is dat er een anti-kapitalistisch systeem nodig is.'

De afdeling Charleroi van de FGTB wil zelf een links programma schrijven en het voorleggen aan alle partijen links van het centrum. 'We zullen dan zien wie van de PS, Ecolo, radicaal en christelijk links, onze ideeën steunt.' Of daar een nieuwe partij uitgroeit, moet daarna blijken.

Piron zegt dat het toch de bedoeling moet zijn links te verenigen.

Op de Franstalige radio leek Paul Magnette (PS) niet meteen onder de indruk. 'Het is minstens de vijfde keer dat ik dit hoor.' Hij benadrukte dat de FGTB 'vrij en autonoom is', maar hij geloofde niet dat iedereen binnen de vakbond er net zo over denkt. Er zijn ook vakbondslui die 'constructief en positief' met de partij samenwerken, merkte hij nog op.

Toch blijkt uit dit verhaal dat er een haar in de boter zit in de relatie tussen de PS en de FGTB. La Libre Belgique verwacht dat heel wat vakbondsmensen morgen, op 1 mei, zullen zeggen dat ze zich verraden voelen door de PS.