Ook Barroso niet van plan om naar het EK in Oekraïne te gaan
Foto: AFP
José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, is niet van plan om naar Oekraïne af te reizen om er het Europees Kampioenschap voetbal bij te wonen. Hij wil zo zijn ongenoegen uiten over de opsluiting van oppositieleidster Joelia Timosjenko.

Zondag had de Duitse krant Der Spiegel al gemeld dat bondskanselier Angela Merkel haar ministers wil verbieden om naar het EK in Oekraïne te gaan zolang Timosjenko niet vrijgelaten wordt. Nu volgt ook Barrosso haar voorbeeld. 

'De voorzitter (van de Commissie) heeft momenteel geen enkele intentie om naar Oekraïne te gaan of in Oekraïne aan evenementen deel te nemen', antwoordde woordvoerster Pia Ahrenkilde op een vraag naar een eventuele politieke boycot van Euro 2012.

Ze herinnerde eraan dat het dagelijks bestuur van de Europese Unie 'erg bezorgd is over wat momenteel in Oekraïne aan het gebeuren is'. 'We verwachten (van Kiëv) maatregelen om deze zeer ernstige situatie te boven te komen', preciseerde ze.

Sinds vorige week gaan binnen Europa stemmen op het EK in Polen en Oekraïne te boycotten. Europees Commissaris Viviane Reding gaf al aan dat ze een uitnodiging heeft afgeslagen van UEFA-voorzitter Michel Platini om in juni de openingsceremonie van het EK bij te wonen. In haar antwoord riep ze 'Platini op rekening te houden met de dramatische situatie waarin Timosjenko zich bevindt'.

De voormalige Oekraiense premier zit al sinds augustus vorig jaar opgesloten. De 51-jarige Timosjenko werd in oktober veroordeeld tot zeven jaar cel voor machtsmisbruik. Eind vorige week ging ze in hongerstaking, omdat ze slecht behandeld zou worden. Ze is naar eigen zeggen het slachtoffer van een persoonlijke wraakactie van president Viktor Janoekovitsj.