In Bahrein krijgen oppositiemilitant Abdoelhadi al-Khawaja en twintig andere opposanten een nieuw proces. Dat heeft een Bahreinse rechter bepaald.

De hongerstaker, Abdulhadi al-Khawaja, en zeven anderen werden vorig jaar tot levenslang veroordeeld door een militair tribunaal wegens misdaden tegen de staat. Zes andere oppositieleden kregen lagere celstraffen opgelegd.

Al-Khawaja is daarom al ruim twee maanden in hongerstaking en het gaat slecht met zijn gezondheid. 

De zaak tegen Al-Khawaja en de twintig anderen wordt nu voorgelegd aan het hoogste beroepshof in het land. Wanneer het proces van start gaat is niet bekendgemaakt, maar volgens het Bahreinse staatspersbureau zal het zijn alsof 'het proces tegen Khawaja voor het eerst wordt gevoerd'.

'Het hof bekijkt de hele zaak opnieuw en luistert opnieuw naar getuigen, de aanklagers en de advocaten van de beklaagden', meldde het persbureau.

Aanhangers van al-Khawaja zijn teleurgesteld dat hij in hechtenis moet blijven in afwachting van het proces. Het is ook maar een kleine overwinning in de zaak. Een advocaat van de veroordeelden hoopte dat de eerste uitspraken zouden vernietigd worden.

Het is niet duidelijk of Al-Khawaja een einde maakt aan zijn hongerstaking, die hij 8 februari begon. Volgens zijn familie verkeert Al-Khawaja als gevolg van de hongerstaking in levensgevaar. Zijn vrouw, die hem zondag bezocht, zei dat hij onder dwang intraveneus is gevoed. Volgens Bahreinse functionarissen heeft Al-Khawaja ingestemd met de voeding.

De zaak van al-Khawaja kreeg veel aandacht. In Bahrein zelf is massaal gedemonstreerd voor de vrijlating van de activist. Deze protesten werden vaak hard de kop ingedrukt. Ook Amnesty International heeft meerdere keren de vrijlating van de man gevraagd.