Souschef Noma opent zaak in Antwerpen
Foto: Photonews
Maandagavond wordt de lijst van de honderd beste restaurants ter wereld bekend gemaakt. Het Deense restaurant Noma won de vorige twee edities. De 26-jarige souschef van het 'beste restaurant ter wereld' start een zaak in Antwerpen.'Ik zou me geen mooier afscheid kunnen dromen', antwoordt de Kempenaar Yannick Van Aeken wanneer de Gazet van Antwerpen hem vraagt wat een derde overwinning zou betekenen.

Al vijf jaar lang staat Van Aeken naast de stilaan legendarische René Redzepi in de keuken van Noma. De kok uit Booischot wil deze zomer samen met zijn Ierse vriendin een eigen zaak opstarten in Antwerpen.

'We zijn nog op zoek naar een geschikt pand, in Antwerpen of de Kempen. Het wordt alleszins geen kopie van Noma. Ik heb daar veel geleerd, maar wil nu een eigen stijl ontwikkelen.Of het nu sterren zal opleveren of niet, origineel en lekker voor een toegankelijke prijs wordt het uitgangsdoel', aldus Yannick Van Aeken in de Gazet van Antwerpen.

Begin jaren 2000 vertrokken veel beloftevolle jonge koks richting Baskenland en Zuid-Spanje. De 26-jarige Yannick Van Aeken koos destijds bewust voor Denemarken. Noma stond op dat moment 35ste in de San Pellegrinolijst van beste restaurants, maar was bij het bredere publiek totaal onbekend.

'Als Noma opnieuw wint, zal het een bescheiden feestje worden. Laat zal het alleszins niet worden, want dinsdagochtend om zes uur vertrekt mijn vlucht naar Kopenhagen. Ik moet er staan voor de lunch in Noma', vertelt Van Aeken.