Coffeeshops in Maastricht gaan morgen wél nog verkopen aan buitenlanders
Marc Josemans Foto: REUTERS
De coffeeshops in de Nederlandse stad Maastricht, verenigd in de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM), gaan dinsdag actie voeren tegen de wietpas. Ze gaan een uurtje lang 'discrimineren', om vervolgens als vanouds wiet te verkopen aan wie dat wil (en meerderjarig is).

'Er is nog teveel onduidelijk. Over de privacyaspecten, maar ook over de exacte eisen die de minister stelt. Wij gaan dus geen klanten registreren', aldus voorzitter Marc Josemans in een persbericht. 'Wij blijven verkopen aan iedereen van 18 jaar en ouder die zich kan legitimeren'.

De wietpas gaat vanaf 1 mei van kracht. Buitenlanders kunnen vanaf dan geen cannabis meer kopen in de Nederlandse coffeeshops in de grensstreek. Alleen inwoners van Nederland die zich laten registreren zijn dan nog welkom. 

Maar de VOCM is dus niet van plan om zich aan de nieuwe regels te houden. Het gaat op 1 mei een 'tweesporenbeleid' voeren, klinkt het.

Josemans zal om 10.15 uur een klein aantal buitenlanders de toegang ontzeggen tot zijn coffeeshop 'Easy Going', zodat zij bij de politie aangifte kunnen doen wegens discriminatie. Meteen hierna gaat om 11.00 uur de verkoop als vanouds voort: aan buitenlanders én aan Nederlanders die zich niet willen laten registreren. Ook de andere leden van de VCOM weigeren te 'discrimineren' en te registreren.

'Maastricht wordt nu al geconfronteerd met drugsrunners die nooit eerder in de stad zijn gesignaleerd, uit Luik, Oost-Europa en Noord-Frankrijk. Zij gebruiken nota bene de gemeentelijke flyers over de wietpas als lokmiddel voor toeristen! We gaan zo in rap tempo terug naar lang vervlogen tijden, waarin er geen sprake was van een scheiding van markten voor cannabis en hard drugs en dealers op straat de dienst uitmaakten", waarschuwt de organisatie.

'De nieuwe regels zullen niet leiden tot minder, maar méér overlast en criminaliteit', stelt de VCOM.