Sporta waarschuwt voor te veel Ketnet
Foto: BELGA
In het magazine van Sporta waarschuwt voorzitter Toon Claes ervoor dat de zendtijduitbreiding van Ketnet kinderen nog meer aan de tv kan kluisteren. Ze gaan nog passiever worden, vreest hij.

Dokter Toon Claes wijdt het editoriaal van zijn magazine aan het nieuwe Ketnet, zo meldt Het Laatste Nieuws.

Daarin vraagt hij zich af of het de taak van de openbare omroep is om op kosten van de belastingbetaler de kinderen nog steviger aan het tv-scherm vast te kluisteren. 

Volgens hem kijken kinderen en jongeren in Vlaanderen nu zowat twee uur per dag tv en dat is meer dan hun leeftijdsgenoten elders in de wereld.

De sportarts zou graag hebben dat er wat minder 'hoera' wordt geroepen over de zendtijduitbreiding en dat er ook wel eens gezegd mag worden dat tv de gezondheid kan schaden. 

'Kinderen zijn ons belangrijkste goed. Als de overheid het goed met hen voor heeft, moet ze bij de lancering van een kinderzender toch op z'n minst  wijzen op de mogelijke nefaste gevolgen van overdadig kijken en te weinig bewegen.'

Hij meent dat de VRT moet verplicht worden om kijkers te waarschuwen voor beweegarmoede - zoals ook op een pakje sigaretten verplicht staat dat roken schadelijk is.

Sporta is de organisatie die elk jaar honderden enthousiastelingen de Mont Ventoux laat opfietsen. Sporta organiseert ook elk jaar sportkampen voor duizenden jongeren.