Socialisten geven Charles Michel lik op stuk
Foto: © NICOLAS MAETERLINCK
In Le Soir noemt MR-voorzitter Charles Michel 1 mei een liberaal feest. De voorzitters van SP.A en ABVV reageren niet meteen tevreden. 'Zoek uw eigen speelgoed', zegt Bruno Tobback.

In een interview met Le Soir stelt MR-voorzitter Charles Michel dat 1 mei eigenlijk een liberaal feest is. Het is een feestdag die het werk in de bloemetjes zet en werken is ook voor de liberalen belangrijk, stelt hij.

'De MR wil de syndicale vertegenwoordiger zijn van al wie wil ageren in plaats van ondergaan.'  En ook: 'De ideeën van onze partij hebben al heel lang als centrale waarde 'werk''. 

Hij vindt dat ons sociale systeem mensen te weinig aanmoedigt tot werken. 'In veel gevallen hebben werklozen eigenlijk geen zin om te gaan werken. Dat systeem van profitariaat moet stoppen.'

Op Radio 1 reageerden Bruno Tobback (SP.A) en Rudy De Leeuw (ABVV) niet meteen enthousiast.

'Ik ga daar niet te veel over zeggen. De MR doet dat elk jaar, misschien moeten we tot een volgende vraag overgaan', zei De Leeuw tijdens het radio-interview. 'Wie 1 mei claimt moet rood zijn, moet socialist zijn. De Dag van de Arbeid is van de socialisten.'

Bruno Tobback vergeleek het gedrag van Michel met een kindje dat met het speelgoed van zijn vriendje wil spelen. 'Zoek zelf uw speelgoed' was dan ook zijn boodschap aan de MR-voorzitter.

'Als hij het 100 jaar aan een stuk volhoudt om 1 mei te vieren, mag hij meespreken', aldus nog Tobback.