De koninklijke familie met onder meer koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander werden voor hun eerste stop in Rhenen verwacht. Iedereen was er, op prinses Anita, prins Friso en diens vrouw prinses Mabel na. Anita, een nichtje van Beatrix, kampt met een longontsteking, terwijl Beatrix' zoon Friso nog steeds in een coma ligt nadat hij afgelopen winter in een lawine terechtgekomen was. 

In Rhenen konden Beatrix en haar familie kijken en meedoen aan activiteiten als een reuzepuzzel leggen en wc-pot gooien. Voor de prinsen stond een oranje toiletpot klaar.

Vervolgens ging het gezelschap naar Veenendaal, ook in de provincie Utrecht. Daar waren de Oranjes onder meer getuige van sigaren maken, straatvoetbal, schapen scheren en een modeshow met zelfgemaakte kleding van duurzame materialen. Prinses Maxima en prinses Annette namen zelfs deel aan een zeepkistenrace. 

'Jammer dat we niet compleet zijn'

In haar dankwoord zei de koningin onder de indruk te zijn van de activietiten die haar werden aageboden. Toch was het niet de vrolijkste van alle Koninginnedagen. 'Het is jammer en verdrietig dat onze familie niet compleet was, maar alle hartelijkheid en goede wensen die we gehoord en gevoeld hebben, zullen we doorgeven', zei ze over prins Friso.

Om de viering van Koninginnedag in de provincie Utrecht zonder incidenten te laten verlopen hadden de gemeenten en politie uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen. In totaal worden 1.250 agenten ingezet om de koningin en haar familie te beschermen.

In 2009 werd de viering van Koninginnedag afgebroken toen een man een aanslag wilde plegen op de koninklijke familie in Apeldoorn. Hij geraakte met zijn auto op het parcours waar de open bus met koningin Beatrix reed. De koninklijke familie bleef ongedeerd.