Zwitserse kunstenaar David Weiss overleden
David Weiss in 2006 Foto: EPA
De Zwitserse kunstenaar David Weiss is vrijdag in zijn woning in Zürich overleden. Volgens Weiss' New Yorkse galerij was in september bij de 65-jarige kunstenaar kanker vastgesteld.

Weiss is vooral bekend door de spectaculaire installaties die hij maakte met zijn vaste artistieke partner, Peter Fischli. Hun meest bekende werk is de film 'Der lauf der Dinge' (1986-1987), over hoe een kettingreactie een willekeurig verzamelde reeks objecten doet bewegen, vliegen, neerstorten en/of ontploffen.

Het domino-effect, waarbij fysische en chemische processen in elkaar vloeien, wordt meermaals onderbroken, wat voor een Hitchcockiaans suspense-effect zorgt. De dertig minuten durende film werd voor het eerst vertoond op documenta in Kassel. De film is volgens deskundigen een filosofisch commentaarstuk op het belang van het onbelangrijke.

Alledaagse objecten uit context gerukt

De installaties van het kunstenaarsduo bestaan vooral uit alledaagse objecten, die uit hun gewone context worden gerukt, waardoor hun eigenschappen met vaak humoristische gevolgen in vraag worden gesteld. Anders gesteld: door een (geografische of linguïstische) vervreemding, vanuit een haast kinderlijk naïef standpunt, verrijst een poëtische kern uit een prozaïsche tot banale realiteit.

Hun eerste samenwerking dateert van 1979. In de tien foto’s tellende ’Wurstserie’ (worstenreeks) worden worsten of schijfjes worst gecombineerd met opnames van een verkeersongeval, afval en een modeshow.

Fischli en Weiss werden herhaaldelijk onderscheiden, onder andere in 2010 met de Gouden leeuw op de Biënnale van Venetië. Hun werk wordt regelmatig vertoond in exposities van de grootste musea ter wereld zoals het Tate modern in Londen, het Guggenheim en het MoMa in New York of het Centre Pompidou in Parijs.