Google gedagvaard voor 'grootste joodse databank uit de geschiedenis'
Een voorbeeld van hoe Google een zoekterm zelf kan aanvullen Foto: Google
Verschillende Franse organisaties hebben het miljardenbedrijf Google voor de rechtbank gedaagd omdat de Franse versie van de zoekmachine automatisch het woord 'juif' (jood) suggereert bij zoekopdrachten naar joodse mensen. Dat hebben de organisaties zaterdag bevestigd.

'Google Suggest' is een functie die, op basis van de gegevens die in de zoekbalk werden ingegeven, automatisch aanvullende zoekgegevens voorstelt. Google baseert zich daarvoor op de zoekactiviteiten van andere gebruikers.

Verschillende joodse en antiracistische organisaties in Frankrijk (l’Union des étudiants juifs de France, J’accuse!-action internationale pour la justice, SOS Racisme en le Mouvement contre le racisme et pour l’amitié entre les peuples) klagen nu aan dat Google vaak de term 'jood' voorspelt wanneer de naam van een persoon wordt ingegeven. Zij stellen dat dat automatisch voorstellen een inbreuk is op de wet die de samenstelling van een databank met etnische gegevens aan banden legt.

Volgens Patrick Klugman, advocaat van de organisatie SOS Racisme, heeft de functie 'Google Suggest' zelfs geleid tot 'de creatie van de wellicht grootste joodse databank uit de geschiedenis'.

Google laat op zijn website weten dat het voor Google Suggest 'een kleine groep zoekopdrachten uitsluit die gerelateerd zijn aan pornografie, geweld, aanzetten tot haat en schending van auteursrechten'.

De zaak zal woensdag om 8.00 uur voor het eerst behandeld worden.