Politie laat voor 5 miljoen euro onbetaalde boetes verjaren
Foto: /
De politie heeft 15.000 onbetaalde superboetes versnipperd. 'De staatskas loopt zo minstens vijf miljoen euro mis', zegt Jan Adam van de vakbond ACV Politie. Dat schrijven De Morgen en La Dernière Heure. Politierechter Peter D'Hondt pleit voor een langere verjaringstermijn van verkeersovertredingen.

De politiedienst Nationale Gerechtelijke Signaleringen in Brussel vernietigde de boetes. Het betrof aanvragen om bestuurders, die door de rechter veroordeeld waren, in de politiedatabank in te geven. 

Bij een eventuele nieuwe confrontatie met de bestuurder zou de politie dan meteen de uitstaande schuld kunnen opeisen. Het merendeel van de 15.000 overtreders waren buitenlanders, vooral Fransen.

De bestuurders waren veroordeeld voor onder meer overdreven snelheid, vluchtmisdrijf en rijden onder invloed van alcohol en drugs. Het ging om boetes tussen de 300 en 800 euro.

'Mogelijk zelfs zeven of acht miljoen'

In december 2011 hebben we die boetes laten versnipperen door een gespecialiseerde firma, zegt commissaris Pietro Politi. 'De boetes waren verjaard en dus niets meer waard.' De federale politie beweert de totale waarde niet te kennen. Maar ze geeft wel toe dat het om miljoenen gaat. 'Minstens vijf miljoen euro', zegt Jan Adam. 'Mogelijk zelfs zeven of acht miljoen.'
 
De federale politie beklemtoont dat de 15.000 boetes nooit allemaal geïnd zouden zijn als de bestuurders destijds waren gesignaleerd. 'We hadden toch nooit alle bestuurders gevonden.'
 
Prcureur-generaal van Bergen is 'verbaasd'
 
Claude Michaux, de procureur-generaal van Bergen, die belast is met de veiligheid op de weg, zegt verbaasd te zijn over het nieuws. Hij zegt zaterdag in een mededeling dat het college van procureur-generaals nooit is verwittigd dat 15.000 boetes wachtten bij de politie op verjaring. Ze hebben wel een brief met een vraag om uitleg gekregen, maar die zou nooit meer ter sprake zijn gekomen in de ontmoetingen met de federale politie.
 
Volgens Peter D'Hondt, politierechter in Dendermonde, zijn de 15.000 onbetaalde boetes slechts het tipje van een ijsberg, aangezien de meeste verkeersovertredingen al na amper één jaar verjaren. Hij pleit dan ook voor een langere verjaringstermijn.