Gsm-operatoren staan achter afschaffing opzegvergoeding
Foto: shutterstock
De gsm-operatoren zien geen graten in de afschaffing van de opzegvergoeding bij abonnementen. Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft een wetsontwerp in die zin klaar.

Vande Lanotte wil de hoge prijzen van abonnementen voor gsm, telefoon en internet in ons land aanpakken. Een eerste concrete maatregel bestaat erin dat abonnementen na zes maanden zonder opzegvergoeding worden opgezegd. Wie opzegt in de eerste zes maanden van het contract, betaalt wel nog, maar niet meer dan het abonnementsgeld voor die periode.

De gsm-operatoren zijn alvast te vinden voor deze nieuwe maatregel. Mobistar heeft zijn aanbod naar eigen zeggen begin april al afgestemd op het wetsontwerp. 'In onze nieuwe tariefplannen zijn alle contracten al opzegbaar na een half jaar', zegt woordvoerster Patti Verdoodt.
 
Ook Proximus heeft geen probleem met de nieuwe maatregel, al zal dat volgens woordvoerder Jan Margot wel een invloed hebben op de promoties. 'Sommige promo’s zijn nu eenmaal verbonden aan een vaste abonnementsduur, die zullen verdwijnen', zegt hij.
 
Margot vindt overigens niet dat de prijzen voor telecom in ons land te hoog zijn. 'Test-Aankoop hanteert in zijn onderzoeken foute gebruikersprofielen. Bij een normaal gebruik zijn de prijzen in België niet abnormaal, al heeft Belgacom (moederbedrijf van Proximus, red.) nooit de ambitie gehad een prijsvechter te zijn.'
 
Ook Base heeft het over een goede maatregel. 'Wij hebben altijd al de ambitie gehad een zo transparant mogelijk portfolio voor te leggen aan de klant.'

6.000 klachten over opzegvergoedingen

De ombudsman kreeg over die opzegvergoedingen in 2011 6.000 klachten: drie keer zoveel als in 2010. 'Het is duidelijk dat er iets aan het veranderen is', zei Vande Lanotte in De Ochtend op Radio 1. '6.000 klachten, dat is drie keer zoveel op één jaar tijd.' 

De minister voor Consumentenzaken en Economie heeft ook een studie besteld die onze mobiele markt zal vergelijken met die van de buurlanden. Er zal vergeleken worden met de situatie in Nederland, Duitsland en Frankrijk op het vlak van gsmverkeer, vaste telefonie en internet op mobiele telefoons. 

Toch moeten die vergelijkende studies genuanceerd worden, zegt de minister. 'We moeten nu ook geen appelen met peren gaan vergelijken.'

Groot probleem met mobiele contracten: onduidelijkheid

Het grote probleem met de mobiele markt is volgens Vande Lanotte niet de monopoliepositie van één speler op de mobiele markt zoals bij de energiemarkt, maar wel de 'grote onduidelijkheid' van de contracten. Dat levert volgens de minister 'grote problemen op in verband met de vergelijkbaarheid' tussen de operatoren onderling.