DSK zegt dat politieke tegenstrevers zijn val orchestreerden
Foto: AP
De socialistische politicus Dominique Strauss-Kahn is ervan overtuigd dat politieke tegenstrevers - mensen die gelinkt zijn met regerend president Nicolas Sarkozy - het schandaal rond zijn persoon gestuurd hebben. Dat zegt hij in een interview met de Britse krant The Guardian.

Het was DSK's eerste interview met een gezaghebbend dagblad sinds zijn val in de lente van vorig jaar als gevolg van een seksschandaal. Volgens de ex-topman van het Internationaal Monetair Fonds hebben politieke tegenstanders dan wel niet het incident met het kamermeisje in een hotel in New York in scène gezet, maar hebben ze er wel voor gezorgd dat de zaak escaleerde. 

Het gerechtelijk onderzoek dat zijn kansen op het Franse presidentschap deed verdampen, 'werd vorm gegeven door mensen met een politieke agenda', klink het. 'Dit was geen toeval.' 

Volgens DSK werd hij al weken voor zijn arrestatie in de gaten gehouden door de Franse geheime diensten. Hij verdenkt mensen die banden hebben met Sarkozy van het afluisteren van telefoongesprekken. Hij vermoedt ook dat ze ervoor gezorgd hebben dat het kamermeisje Nafissatou Diallo naar de politie stapte om hem aan te klagen voor poging tot verkrachting. Hij baseert zijn uitspraken op onderzoek dat hijzelf en door hem ingehuurde privé-detectives hebben uitgevoerd.

'Misschien was ik op politiek vlak naïef. Maar ik had gewoonweg niet gedacht dat ze zo ver zouden gaan', zei hij tegenover de Amerikaanse journalist Edward Epstein. 

Strauss-Kahn had tot voor het uitbreken van het schandaal de intentie om op 15 juni 2011 zijn presidentiële kandidatuur bekend te maken. In de peilingen voor de socialistische voorverkiezingen lag hij fors voorop ten opzichte van François Hollande. DSK was er zeker van dat hij de kandidaat van de Parti Socialiste zou zijn. Hij twijfelde tot zijn arrestatie op 13 mei ook niet aan zijn kansen om zijn intrek te kunnen nemen in het Elysée.

In augustus vorig jaar werd de klacht tegen DSK geseponeerd omdat het kamermeisje als enige getuige onvoldoende geloofwaardig zou zijn. Maar het presidentschap had hij dan al moeten laten varen. Ook zijn job als topman van het IMF was hij kwijtgespeeld.