Veroordeelde trader in tegenaanval tegen Société Générale
Jérôme Kerviel werd in 2010 veroordeeld voor een recordverlies bij zijn toenmalige werkgever Société Générale. Foto: AFP
De voormalige Franse trader Jérôme Kerviel, die in 2010 veroordeeld werd voor een recordverlies bij zijn toenmalige werkgever Société Générale, gaat in de tegenaanval. Hij dient een klacht in tegen de bank voor 'schriftvervalsing en gebruik van valse stukken', zo heeft zijn advocaat vrijdag meegedeeld. De bank zou stemopnames van Kerviel gemanipuleerd hebben.
Volgens advocaat David Koubbi werd Kerviel op 19 en 20 januari 2008 ontboden bij Société Générale. Die gesprekken werden zonder zijn medeweten opgenomen om een bekentenis van hem los te krijgen, luidt het.
 
Volgens Kerviel en zijn advocaat is met de opnames geknoeid. Zo zei Kerviel tijdens die gesprekken naar eigen zeggen tegen een van zijn bazen: 'Jij was op de hoogte van wat ik deed', waarna die de ruimte moest verlaten.
 
Maar dat stuk staat niet in de opnames die ze vorige week konden beluisteren. De advocaat spreekt van manipulatie van het gerecht bij de veroordeling van zijn cliënt.
 
Kerviel werd op 5 oktober 2010 veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan drie jaar effectief, voor misbruik van vertrouwen, schriftvervalsing en inbreken in het informaticasysteem van de bank. Hij moet ook een schadevergoeding betalen van 4,9 miljard euro, gelijk aan het beleggingsverlies dat de bank door zijn toedoen zou hebben verloren. 
 
Het proces in beroep zal plaatsvinden van 4 tot 28 juni 2012. 'Ik heb nooit een cent verduisterd of gestolen', verzekerde Kerviel vrijdag.