Reisnieuws
Foto: rr


BELEVINGSPARCOURS WINTERSLAG

In de vroegere mijngebouwen van Winterslag gaat zondag een nieuwe bezoekersattractie open. C-Mine expeditie is geen museum, wel een belevingsparcours, waarbij je in de ondergrond belandt en de 60 meter hoge mijnschacht kunt beklimmen. Daar heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

www.c-mine.be
http://mijnmuseum.be

VAARHAPPENING

Op 1 mei begint het vaarseizoen op de Brabantse wateren. Die dag kun je voor maar 1 euro meevaren op de Brabantse kanalen, de Zenne en de Dijle. Ook fietsers en wandelaars zijn welkom, en een hoop bezienswaardigheden langs de waterwegen worden voor de gelegenheid opengesteld.

www.vaarhappening.be

800 JAAR LIER

Dit jaar herdenkt Lier dat de stad acht eeuwen geleden het recht kreeg een veemarkt te houden, een gebeurtenis waaraan de Lierenaars hun bijnaam (‘schapenkoppen’) danken. Daarom organiseert de stad op 27 mei een palio, een optocht van 800 schapen vanuit de stadswijken naar de Grote Markt. Dat (slot)evenement wordt een van de hoogtepunten van de viering van 800 jaar Lier, die dit weekend begint en vijf feestweekends lang duurt.

www.lier800.be

THAILAND KOMT NAAR ANTWERPEN

Volgend weekend, op 5 en 6 mei, wordt de Antwerpse Groenplaats omgetoverd tot een stukje Thailand. Er zijn niet alleen Thaise hapjes te proeven, ook de Thaise cultuur komt ruimschoots aan bod, met dansen, thaiboksdemonstraties, massages, noem maar op. Ook de toeristische dienst staat klaar om informatie te verstrekken over vakantiemogelijkheden te lande. Het Amazing Thailand-weekend is volledig gratis.

www.toerismethailand.be

NAAR ELBA

In de Thomas Cook-autovakantiebrochure wordt een nieuwe bestemming aangeboden: het Italiaanse eiland Elba, voor de Toscaanse kust. Ter plaatse heeft de touroperator twee hotels in Marciana Marina geselecteerd. Een van die hotels, Tamerici, biedt een gratis overzet aan voor gasten die hier verblijven. Het aanbod geldt voor wie een vakantie van zeven nachten boekt, uitgezonderd van 5 tot 16 augustus. Het hotel heeft 52 kamers, één kind onder de veertien mag er gratis logeren. Als je voor 2 mei een vakantie vastlegt, geniet je bovendien een vroegboekkorting.

www.thomascook.be

FIETSMAAND: VAN NEDERLAND …

Meimaand is fietsmaand bij de noorderburen. Dan zijn er, naast de klassieke fietsroutes, tal van bijzondere fietsevenementen. Zo kun je een fietsdag in Friesland afsluiten met een zeiltocht of in Delft en omstreken een tocht maken langs antiekwinkeltjes. Op de Smaakroute door het Vechtdal combineer je een fietstocht langs kastelen en burchten met culinaire stops.

www.lekkerweg.nl/nl/natuur/meimaand-fietsmaand.htm

... TOT NEW YORK

Ook in The Big Apple wordt de fiets steeds populairder als (recreatief) vervoermiddel. Vanaf 6 mei staat de fiets in de kijker tijdens de ‘Bike month’. Die dag is ook de enige dag dat je de ‘five boro bike tour’ (door Manhattan, The Bronx, Queens, Brooklyn en Staten Island) over een verkeersvrij parcours kunt afleggen. Andere mogelijkheden tijdens de New Yorkse fietsmaand zijn een avondlijke fietstocht door New York, een thematocht langs de bruggen van de stad en zelfs een tocht die op zoek gaat naar de Nederlandse (en Belgische) roots van de stad.

www.nycgo.com
http://bikenyc.org