De vijf meest extravagante iPhone-docks
De iTree van KMKG Studio. Foto: rr
De iPod en iPhone zijn veruit 's werelds populairste draagbare muziekspelers. Fabrikanten van accesoires willen een graantje meepikken van dat succes en gaan soms (serieus) over de top.

iNuke Boom

Wie bij het woord 'iPhone-dock' denkt aan een relatief compact toestel met bescheiden speakertjes, heeft Behringers iNuke Boom duidelijk nog niet gezien.

Het is veruit het grootste dock in deze freakshow: dit monster is 2,5 meter lang, 1,2 meter hoog en 1,2 meter diep. Bovendien weegt deze titaan om en bij de 400 kilo! Loodzwaar dus, en dat geldt ook voor het prijskaartje van 30.000 US dollar (bijna 23.000 euro).

De twee 18-inch woofers, ieder aangestuurd door een eigen klasse-D versterker met een vermogen van 3.000 watt , zijn in staat om je de meest gehate man in de buurt te maken.

Bij Behringer geven ze toe dat deze iNuke Boom voornamelijk bedoeld was als promotiestunt voor CES 2012 (de Consumer Electronics Show in Las Vegas), maar aangezien er toch een aantal pre-orders binnenliepen gaat hij wel degelijk in productie.

iTree

Wie denkt dat iPhone-gadgets per definitie milieuonvriendelijk zijn, heeft het verkeerd: deze iTree is een dock die geheel opgetrokken is uit... een boom. Je kan zelf een boompje kappen of er één kiezen uit de duurzame bossen van het ‘Steirische Vulkanland’. Aangezien de iTree volledig 'tailor-made' is, worden ook niet meer bomen gekapt dan strikt noodzakelijk is.

De boom wordt uitgehold zodat hij dienst kan doen als behuizing en klankkast. De luidsprekerconussen zitten achteraan, waarbij de achterliggende muur dienst doet als reflector voor het geluid.

Dit originele concept ontsproot aan het brein van de Oostenrijkse KMKG studio, die de prestigieuze speakerbouwers Trenner & Friedl aan het werk zette voor het audiotechnische luik. Het resultaat ziet er op z’n minst verbluffend uit. Trouw aan hun leuze ‘good design is as little design possible’, oogt de iTree zeer minimalistisch. Hij kost je 5.900 euro. 

Jarre Technologies Aerodream One

Succes en grootheidswaanzin gaan vaak hand in hand. Jean-Michel Jarre is geen uitzondering op die regel. Zijn liveshows zijn een extravagant licht- en geluidsspektakel, en zijn productlijn moet daarvoor niet onderdoen. Jarre Technologies bouwt immers het hoogste iPhone-dock ter wereld, met deze Aerodream One: een toren die maar liefst 3,3 meter hoog is!

Er wordt zelfs een ladder mee geleverd om je iDevice er bovenaan in te kunnen zetten. Op zich lijkt het niet bepaald handig, maar de termen 'top shelf' en 'high-end' waren zelden zo letterlijk aanwezig bij een iPod-dock.

Het ontwerp belooft stereogeluid (uit één enkele toren) in elke hoek van de kamer dankzij multi-axis speakers en maakt je 400.000 euro lichter.

In de verpakking zitten nog twee VIP-tickets voor Jarre’s wereldtournee, en omdat Jarre Technologies de beroerdste niet is mag je voor dat bedrag ook nog een praatje slaan met de meester zelf.

Trumstand

De combinatie van hoogtechnologische snufjes en retrolooks verkopen meestal als zoete broodjes. Dit Trumstand-dock gaat echter nog een stapje verder.

Het Japanse Pleiades Design gooide alle klassieke audiocomponenten overboord en gebruikt enkel passieve versterking. Het geluid uit de speaker van je iPhone of iPod wordt dus louter door de akoestische eigenschappen van de hoorn versterkt.

Ouderwets, zeg je? Niet helemaal, want er zit een modern prijskaartje aan vast: voor het goudkleurige model betaal je 2.000 euro, voor het zilverkleurige 1.800 euro.

Geneva XXL

Een iPod-dock, cd-speler, AM/FM-tuner en dressoir in één: dat is wat de Geneva XXL te bieden heeft. Integratie op z’n best, met andere woorden.

Kosten noch moeite zijn bespaard voor de looks van deze blikvanger, die dankzij de afwerking in hoogglanzende pianolak (wit of zwart) en strakke lijnen een aanwinst is voor ieder modern interieur. Als de XXL de reputatie van zijn kleinere broertjes eer aandoet (of overtreft) qua geluidskwaliteit, dan zit het helemaal snor!

Die combinatie van mooie lak en Amerikaans walnoothout is natuurlijk niet goedkoop: dit dock kost om en bij de 5.000 euro. Hoewel dat anderzijds best meevalt, omdat deze Geneva XXL ook een echt meubelstuk is.

Een designkast (die niet van Ikea komt) zal ook al snel die richting uitgaan qua prijs. En hier krijg je er nog eens 700 watt aan geluid bij. Al bij al lijkt ons dat wel een goede deal...