The Economist vindt Hollande
Foto: rr
Het invloedrijke rechtse Britse weekblad The Economist vindt een eventuele verkiezing van de sociaaldemocraat François Hollande tot Frans president "gevaarlijk" voor Frankrijk én voor Europa. Het blad doet dit in een commentaarstuk onder de titel "De gevaarlijke Mr Hollande".

Als het van The Economist, die het neoliberale ideeëngoed aankleeft, afhangt, dan blijft alles best bij het oude met een herverkiezing van Nicolas Sarkozy. Het blad steunt Sarko niet echt volmondig: hij moet herverkozen worden, "niet zozeer op basis van zijn eigen merites, maar om Hollande uit de weg te houden".

Frankrijk heeft dringend nood aan hervormingen (waarmee tegenwoordig vooral "bezuinigingen" worden bedoeld), schrijft The Economist. "Maar dat zou je niet denken afgaande op de programma’s waarmee de kandidaten campagne hebben gevoerd". Het programma van Hollande is een "pover antwoord" op de huidige economische uitdagingen, vindt het Britse blad.

Een goed punt scoort Hollande dan weer door zijn verzet tegen het door Duitsland geleide bezuinigingsbeleid "dat de kansen op herstel van de eurozone wurgt". Toch blijft Hollande een gevaar voor Europa omdat hij dit "om de verkeerde redenen doet".