De blinde Chinese activist Chen Guangcheng die vrijdag uit huisarrest ontsnapte staat onder bescherming van de Verenigde Staten. Dat heeft de in de VS gevestigde mensenrechtenbeweging ChinaAid zaterdag gezegd.

Er vinden momenteel gesprekken op hoog niveau tussen beide landen plaats over het lot van Chen, aldus de beweging. De plek waar Chen zich bevindt, volgens onbevestigde berichten in de Amerikaanse ambassade in Beijing, kan een grote politieke complicatie betekenen voor de twee landen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton brengt aankomende week een bezoek aan China voor strategische en economische gesprekken.

Vrijdag werd bekend dat Chen zondagnacht met hulp van activisten uit zijn zwaarbewaakte woning wist te ontsnappen. Chen bracht een videoboodschap uit waarin zich bij premier Wen Jiabao beklaagt over de manier waarop hij en zijn gezin zijn behandeld. Hij noemt partijfunctionarissen die zich zouden hebben misdragen met naam en toenaam. De video is inmiddels online verschenen.

Mocht Chens ontsnapping uiteindelijk slagen, dan is dat een hart onder de riem voor de belaagde gemeenschap van mensenrechtenactivisten in China. Het afgelopen jaar zijn velen van hen opgepakt en opgesloten.