Samsung klopt Nokia als grootste telefoonmaker
Foto: rr
In de strijd om de titel van grootste telefoonmaker ter wereld heeft Nokia het onderspit gedolven tegen Samsung. Het Finse Nokia is 14 jaar ononderbroken marktleider geweest.

De cijfers van onderzoeker Strategy Analytics komen er na de bekendmaking van de kwartaalresultaten van Samsung. In het voorbije kwartaal verscheepten de Koreanen 93,5 miljoen telefoons. En dat is niet alleen 36 procent meer dan het jaar voordien, maar dus ook meer dan de 82,7 miljoen van Nokia.

De Galaxy-smartphones van Samsung zijn erg in trek, en hebben de inkomsten van Samsung in het eerste kwartaal flink de hoogste ingestuwd: 3,4 miljard euro, en dat is meer dan wat analisten hadden verwacht. Nokia liet eerder deze week een nettoverlies van 929 miljoen euro optekenen.

Sinds 1998 is Nokia de telefoonmaker die jaarlijks het meeste telefoons verscheept. Het nam toen de fakkel over van Motorola. Na 14 jaar onafgebroken op kop te staan, zakken de Finnen nu dus naar de tweede plaats in het titanenklassement.

Apple, nummer drie op dat lijstje, stuurde het voorbije kwartaal 35,1 miljoen iPhones de wereld rond, en heeft daarbij in het smartphonesegment een marktaandeel van 24 procent. Samen met Samsung, dat volgens Strategy Analytics een wereldwijd marktaandeel van 31 procent heeft, zijn de twee reuzen samen goed voor de helft van alle smartphones op deze aardbol.