Onbekende tekening van Pieter Bruegel de Oude ontdekt
Het werk heeft 'zowel in compositie, beeldopbouw als in tekentechniek alle kenmerken van Bruegels eigenhandige werken uit de periode 1552-1555'. Foto: Musea Stad Antwerpen
In Antwerpen is voor het eerst sinds de jaren zeventig onbekend werk van Pieter Bruegel de Oude opgedoken. De landschapstekening zal voor het eerst te zien zijn in het museum Mayer van den Bergh.

Vanaf 16 juni tot en met 14 oktober loopt in het Antwerpse museum de tentoonstelling 'Pieter Bruegel Ongezien! De verborgen Antwerpse collecties', waarop een dertigtal prenten en twee schilderijen van de Brabantse schilder Pieter Bruegel de Oude te zien zijn.

De curator van de tentoonstelling, en tevens ook directeur van de Brugse museums, Manfred Sellink ontdekte echter nieuw werk van de schilder. Eind 2011 kreeg hij van een privéverzamelaar een foto van een tekening uit zijn collectie, die na onderzoek van Bruegel blijkt te zijn.

De tekening van een berglandschap met twee reizigers is sinds de jaren zeventig de eerste onbekende tekening van de schilder die opduikt. Volgens het museum Mayer van den Bergh heeft het werk 'zowel in compositie, beeldopbouw als in tekentechniek alle kenmerken van Bruegels eigenhandige werken uit de periode 1552-1555'.

Sellink beschrijft de tekening als van onschatbare waarde. 'Bruegel heeft een bijzonder beperkt oeuvre nagelaten: een veertigtal schilderijen en een zestigtal prenten', verduidelijkt hij. 'Een dergelijk zeldzaam werk van een dergelijk grote kunstenaar komt haast nooit op de markt terecht.'

De tekening zal voor het eerst te zien zijn tijdens de tentoonstelling over Pieter Bruegel in het museum. Aangezien de tekening behoort tot een privécollectie en er nog geen verdere afspraken gemaakt zijn rond het tentoonstellen ervan, zou het best kunnen dat de tekening enkel tijdens de expo van komende zomer publiek zichtbaar zal zijn. De identiteit van de eigenaar wordt overigens niet bekendgemaakt.