Pakistaanse premier schuldig aan minachting van Hooggerechtshof
De Pakistaanse premier Gilani Foto: AFP
De Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani is donderdag door het Hooggerechtshof schuldig bevonden aan minachting van het hof. Dat heeft de staatstelevisie gemeld. Gilani kreeg echter geen celstraf. De oppositie eist zijn ontslag.

De premier werd schuldig bevonden aan minachting omdat hij had geweigerd een corruptiezaak tegen president Asif Ali Zardari te heropenen. Gilani legt al twee jaar een bevel van het Pakistaanse Hooggerechtshof naast zich neer om de Zwitserse autoriteiten te vragen een onderzoek te heropenen naar mogelijke verduistering van overheidsgeld door president Zardari. Gilani voert aan dat deze laatste onschendbaarheid geniet.

De premier, die zes maanden cel riskeerde, kreeg geen celstraf. De rechtbank beval enkel hem vast te houden voor de duur van de hoorzitting, die slechts enkele minuten duurde.
De uitspraak tegen Gilani lijkt een compromis te zijn, maar wel een compromis met mogelijk ver strekkende gevolgen. Nu hij is veroordeeld is zijn ontslag niet ondenkbaar. De advocaat van Gilani zei dan ook tegen het vonnis in beroep te gaan.

Een uitspraak in de beroepszaak kan nog wel even op zich laten wachten; en aangezien er later dit jaar of begin volgend jaar verkiezingen worden gehouden in Pakistan is het ook mogelijk dat Gilani zijn termijn gewoon kan uitzitten.

Oppositieleider Nawaz Sharif eist dat de premier onmiddellijk opstapt. 'De premier moet meteen opstappen zonder een andere crisis te veroorzaken', zo zei de ex-premier op televisiezender Geo. Hij wil ook vervroegde verkiezingen.