De Europese beurzen geven vandaag een verdeeld beeld. Terwijl Londen en Frankfurt de dag met lichte winst afsluiten, moet Parijs terrein prijgeven. De Brusselse index Bel20 neemt een stevige duik met verlies voor zowat alle aandelen in de korf. Mobistar verliest 13,7 procent na zwakke kwartaalcijfers.

De beurzen in Groot-Brittannië en Duitsland profiteerden van de goede bedrijfsresultaten bij brandstoffenproducent Shell en automaker Volkswagen.

Elders stonden de beurzen onder de invloed van het nieuws dat het vertrouwen in de eurozone in april meer afneemt dan was geschat. 'Na de euforie van de kapitaalinjectie door de Europese Centrale Bank zijn we terug in de realiteit beland', zei Matthieu Giuliani van de Banque Palatine in Parijs. 'De overheden willen geen strenge bezuinigingen. Veel macro-economische groei zit er op korte termijn niet in.'

Zelfs de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt de moed te verliezen. In een jaarlijks rapport stelt zij onomwonden dat het de verkeerde richting uitgaat met de Europese financiële integratie. Het uit elkaar vallen van de eurozone is volgens de ECB dan weer een brug te ver.

Bel20

Op Euronext Brussel eindigde de Bel20 met een verlies van 1,48 procent op 2.209,90 punten. Op twee na stonden alle aandelen van de index in het rood.

Mobistar is de negatieve uitschieter. Het aandeel verliest 13,7 procent na de publicatie van teleurstellende kwartaalresultaten. De winst zakte met 28 procent, veel meer dan analisten hadden verwacht. Vooral de daling van de roaming-tarieven speelt de dochter van France Télécom parten.

UCB deed het aanvankelijk vrij goed maar verllor toch driekwart procent na de publicatie van de kwartaalcijfers. De resultaten liggen nochtans in lijn met de doelstellingen. Vooral de drie belangrijkste producten deden het goed, met een omzetstijging van 50 procent.

Dexia

Buiten de Bel20 was Dexia aan een jojo-beweging onderhevig. Het aandeel wisselde de hele dag tussen stabiel en een verlies van 5 procent. Uiteindelijk werd het dat laatste. In de praktijk komt dat echter neer op een prijsverschil van 1 eurocent per aandeel. NBB-voorzitter Coene liet woensdagavond weten dat er een nieuwe kapitaalverhoging nodig zal zijn.