Berichten over ‘Project Glass’ van Google doen nerds dromen over een computerbril die allerhande nuttige informatie toont. De Epson Moverio is ongeveer het dichtste dat we vandaag bij die droombril kunnen komen. Daarom wilden we hem meteen uitproberen, ook al wisten we dat het op een teleurstelling zou uitlopen.

De eerste kennismaking valt behoorlijk mee. De bril is behoorlijk groot en zwaar, maar zit toch vrij comfortabel. Het beeldscherm zit heel leesbaar midden in je gezichtsveld, maar ook de 'echte' wereld daarachter blijft goed zichtbaar. Epson speelt dat kunstje klaar met kleine projectoren en prisma's. Het beeld is scherp en helder, al is het geen HD-kwaliteit. Een donkere kap maakt het mogelijk om de buitenwereld al dan niet wat af te dempen.

Wij kunnen ons meteen indenken hoe het zou zijn om met zo'n bril, bijvoorbeeld, een ingewikkelde reparatie of zelfs een operatie te verrichten. Of misschien nog beter: een menselijke held uit het verleden opsporen en afmaken, om zo de toekomst van de robots veilig te stellen. De informatie die we nodig hebben, verschijnt keurig voor onze ogen, maar we zien ook onze handen nog.

De Moverio ziet er wat uit als een forse skibril, die met een draad verbonden is aan een doosje zo groot als een spel kaarten. Dat doosje is de eigenlijke computer, en meteen ook de achilleshiel van de Moverio: dit apparaat is vergelijkbaar met een smartphone van pakweg twee jaar geleden, op basis van het verouderde Android 2.2.

Geen gps, geen bewegingssensor

En het ergste van al: hij heeft geen gps-functie en geen bewegingssensor. Dat betekent dat de Moverio niet weet waar je bent en naar waar je kijkt, wat meteen bijna alle echt nuttige (en coole) toepassingen van zo’n computerbril onmogelijk maakt.

Daarom is hij voorlopig alleen maar goed om naar video te kijken, in 2D of 3D. En niet eens in HD. Wij kunnen ons eigenlijk maar één scenario indenken waarbij we een film zouden willen bekijken in zo'n rare verrekijker die op ons voorhoofd gemonteerd staat: tijdens een lange vliegtuigvlucht. Maar zelfs dan kijk ik toch een stuk liever op mijn tablet.

Android met trackpad

En dan is er nog de bediening. Het Android-kastje heeft een kleine trackpad, waarmee je een cursor beweegt die voor je ogen verschijnt als een lichtende bol. Goed gevonden, maar het betekent wel dat je minstens één hand nodig hebt om de computer te bedienen. Wat het mogelijke voordeel in vergelijking met een smartphone vermindert. Bovendien werkt die trackpad veel minder vlot dan we zouden kunnen hopen.

Een echt nuttige computerbril, daarop is het waarschijnlijk nog een paar jaar wachten. Knap is alvast dat Epson een heleboel van de technische hindernissen heeft opgelost die de realisatie van zo'n bril in de weg stonden. Een snellere chip ingebouwd in de bril zelf, een actuele Android-versie en liefst ook een manier om het toestel aan te sturen met spraak of gebaren, en we zijn vertrokken.