Bank-verzekeraar KBC en materialengroep Umicore waren woensdag de uitblinkers op de Brusselse beurs. Ze herstellen zo van afstraffingen eerder deze week. De Bel20 sloot 1,77 procent hoger op 2.243 punten.

BEL 20 (Euronext Brussel)

Bij het openen van de Europese beurzen woensdagochtend stond een klein verlies op de borden, maar dat werd in een mum van tijd weggeveegd. Beleggers kregen voorbeurs heel wat kwartaalresultaten te verwerken. Die gaven nogal wat tegenstrijdige signalen. 

Een aantal grote bedrijven, Apple op kop, bracht goede resultaten naar buiten en dat heeft beleggers mogelijk geïnspireerd. Dat ECB-voorzitter Mario Draghi wil dat de EU-landen een "groeipact" overeenkomen en structurele hervormingen doorvoeren, klinkt hen wellicht ook als muziek in de oren.

In Amsterdam steeg de AEX 1,09% tot 308 punten. De Franse CAC40 deed er 2,02% bij tot 3233 punten. In Frankfurt liep de DAX 1,73% uit tot 6704 punten. De Bel20 toonde bij het belsignaal een winst van 1,77% tot 2243 punten. 

Bel20

Binnen de Bel20 kwam Nyrstar met een update. Het metaalbedrijf liet weten dat de zinkproductie op peil bleef. De beleggers beloonden dit met een winst van 3,7%.

Ex-bel20'er Barco kwam met teleurstellende cijfers. Op zich vielen de resultaten mee, maar beleggers hadden op nog meer gerekend.  Een analist van KBC wijst erop dat het bedrijf vorige week nog de verwachitngen erg hoog had gespannen op een analistendag. Op de brede markt verliest het aandeel bijna 9%.

Verder boekten alle aandelen van de sterindex winst, behalve GDF Suez (-2,66%) dat woensdag ex-dividend ging. KBC was de beste leerling van de klas, met een koersklim van 6,73%. Na een opdoffer van dik 7% op maandag zet de bank-verzekeraar het herstel voort dat dinsdag al begon.

Dinsdag viel Umicore nog ten prooi aan ontgoochelde beleggers, maar die zijn de tegenvallende verwachtingen van het bedrijf blijkbaar snel vergeten. Het aandeel steeg 5,92%. Ook Solvay (+5,06%), D’Ieteren (+4,03%) en Nyrstar (+3,73%) maakten een goede beurt.

Bij onze noorderburen viel Tomtom even uit de toon. De gps-fabrikant boekte onverwacht verlies, te wijten aan een softwareprobleem. De koers tuimelde 3,6% omlaag. Toch slaagde het aandeel zich in de loop van de dag te herstellen tot 2,9%.