GM verwacht verdere verliesjaren voor Opel
Foto: BELGA
'Het zal een tijd duren vooraleer Opel uit de rode cijfers geraakt', citeert het vaktijdschrift Automotive News Europe GM-topman Dan Akerson dinsdag. Volgens Akerson kan Opel enkel uit de rode cijfers geraken door een verlaging van de productiecapaciteit.

Akerson zei op het autosalon van Peking dat hij fabriekssluitingen niet uitsluit. Toch is hij ervan overtuigd dat Opel opnieuw winstgevend kan worden, als de overcapaciteit aan de afnemende vraag aangepast wordt.

Opel en zijn Britse dochter Vauxhall zijn al jaren verlieslatend. In 2011 werd een operationeel verlies van 747 miljoen dollar (573 miljoen euro) geleden. De verkoop en het marktaandeel blijven ondertussen kleiner worden. Akerson kondigde aan dat het management daarom met een nieuw saneringsplan komt. De details van dat plan zouden in de zomer bekendgemaakt worden.

Verwacht wordt dat er nog zeker twee fabrieken de deuren zullen moeten sluiten. Vooral het Duitse Bochum en het Britse Ellesmere Port worden geviseerd. Er zullen meer wagens aan lagere kosten in Korea gebouwd en naar Europa geïmporteerd worden.

Eind 2010 sloot Opel reeds zijn fabriek in Antwerpen. Die sluiting maakte toen deel uit van een plan om 8.300 banen te schrappen in Europa.