Beter mooie vrienden op Facebook
Foto: AFP
Een studie heeft aangetoond dat mensen met mooie vrienden meer succes hebben op Facebook. Het onderzoeksteam van de Nederlandse universiteit in Twente geeft ook mee dat de regel voornamelijk van toepassing is op vrouwen.

De Nederlandse onderzoeker Piet Kommers stelt dat het uiterlijk steeds bepalend is voor het kiezen van vrienden. Zijn team aan de universiteit van Twente heeft zo vier verschillende profielen op Facebook aangemaakt. Twee profielen behoorden tot een man, twee tot een vrouw. Beide mensen kregen het label 'neutraal aantrekkelijk' dat bepaald werd door een eerdere evaluatie.

Twee pagina's werden gecreëerd voor elk van hen: een pagina met mooie vrienden en een pagina waar de man/vrouw minder aantrekkelijke vrienden heeft. Afgezien van de 'soort' vrienden, waren de profielpagina's identiek. Woonplaats, geboortedatum en interesses bleven gelijk.

Vervolgens hebben de onderzoekers de profielen voorgelegd aan 74 studenten tussen 21 en 31 jaar met als vraag de onderzoekselementen te beoordelen op 'sociale aantrekkelijkheid'. De personen moesten stellingen beoordelen als 'Ik denk dat hij (zij) een vriend zou kunnen zijn' en 'Het zou aangenaam zijn in zijn (haar) aanwezigheid te vertoeven'.

De resultaten van de studie tonen aan dat de proefpersonen voornamelijk in het voordeel van de persoon met de aantrekkelijke vrienden kiest. 'Het uiterlijk van de vrienden op Facebook beïnvloedt met andere woorden het voorkomen van de persoon op zijn profiel. De aantrekkelijkheid van de vrienden heeft met andere woorden een directe positieve invloed op de social aantrekkelijkheid van de profielhouder', besluit Kommers.