Hongaarse diabetici gestraft als ze hun dieet niet volgen
Foto: shutterstock
Hongaarse diabetici die hun dieet niet nauwgezet volgen krijgen geen toegang meer tot de beste gesubsidieerde behandelingen. De Hongaarse regering wil met die maatregel de uitgaven in de gezondheidszorg verminderen.

In een ministerieel decreet dat maandag gepubliceerd werd in het Hongaarse staatsblad staat dat diabetici elk trimester een bloedonderzoek moeten ondergaan om te zien of ze niet te veel koolhydraten consumeren.

Als de glucosewaarden van de patiënten twee keer op één jaar hoger liggen dan de maximumwaarde in het decreet, zullen ze geen toegang meer krijgen tot de beste medicatie (analoge insuline). De patiënten zullen zich dan tevreden moeten stellen met behandelingen op basis van menselijke insuline, die minder efficiënt is en meer nevenwerkingen veroorzaakt. Bovendien zullen ze meer moeten betalen omdat ze minder subsidies krijgen van de staat.

In Hongarije lijden ongeveer 500.000 mensen aan diabetes. Minderjarigen en mensen met een zware vorm van diabetes zullen vrijgesteld zijn van de maatregel, die op één juli in werking treedt. Volgens Laszlo Bene, het hoofd van de diabetesafdeling van een hospitaal in Budapest, zijn de diabetici in het algemeen niet ongedisciplineerd. Het probleem ligt volgens Bene bij de moderne dieetproducten. Die zijn voor veel patiënten te duur.

De regering van premier Viktor Orban vindt het decreet wel rechtvaardig. 'De medicijnen voor diabetici kosten 30 miljard forint (100 miljoen euro). Het is niet nodig om belastinggeld te verspillen aan mensen die zelf niet helpen om het medicijn te laten werken', klinkt het in een mededeling.