'Troepen Syrië schieten op vluchtelingen'
Foto: AFP
Syrische regeringstroepen hebben zondag een groep van zo'n negenhonderd Syrische vluchtelingen onder vuur genomen. Dat heeft een Jordaanse liefdadigheidsorganisatie gemeld. In de stad Hama zouden minstens 18 mensen zijn omgekomen bij beschietingen.

Volgens een woordvoerder van de Jordaanse liefdadigheidsorganisatie Kitab en Sunna liepen de Syrische vluchtelingen in een hinderlaag toen ze het Jordaanse grensstadje Ramtha probeerden te bereiken. De gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Jordanië.

Vele tientallen mensen, onder wie zo'n vijftig vrouwen, werden door de Syrische regeringstroepen opgepakt, aldus de vluchtelingen. Sommigen zeiden dat de regeringstroepen zich specifiek richten op burgers die het geweld in Syrië proberen te ontvluchten.

Kitab en Sunna is een Jordaanse organisatie die helpt Syrische vluchtelingen op te vangen. Volgens de Jordaanse autoriteiten hebben 110 duizend Syriërs hun toevlucht in Jordanië gezocht.

Intussen hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken nieuwe sancties genomen tegen Syrië, waaronder een ban op de export van luxegoederen en goederen die gebruikt kunnen worden om dissidenten te onderdrukken.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zei dat Damascus de vereisten van het vredesplan van Syrië-gezant Kofi Annan niet volledig naleeft.