Bondskanselier Merkel blijft Sarkozy steunen
Foto: afp
De Duitse bondskanselier Angela Merkel blijft huidig president Nicolas Sarkozy steunen, zo heeft een woordvoerder van de bondsregering gezegd. Maar Duitsland zal met elke verkozen president goed samenwerken, klinkt het.

Sarkozy eindigde tweede in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, maar de bondskanselier 'blijft president Sarkozy steunen', luidde het. De woordvoerder voegde eraan toe dat Merkel met elke verkozen Franse president goed zal samenwerken. De Duits-Franse vriendschap is onafhankelijk van de leiders van de twee landen, klonk het.

In de komende twee weken tot de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zal Merkel evenwel haar Franse collega niet steunen met een optreden tijdens de campagne zoals oorspronkelijk gepland. Sarkozy hinkt in de peilingen voor de twee ronde zo'n 8 procent achter op Hollande.

De Duitse buitenlandminister Guido Westerwelle juichte in een mededeling toe dat twee democratische kandidaten elkaar zullen bekampen in de tweede ronde. Ook hij benadrukte dat de bondsrepubliek goed zal samenwerken met elke door het volk verkozen Franse president. 'Het Frans-Duitse partnerschap is een van de sleutels voor de toekomst van Europa.'