Maak je eigen iPad-gebaren
Foto: mvdv
Enige tijd geleden beschreven we al een aantal handige multitouch-bewegingen voor je iPad. Wist je dat je zo'n hand- en vingergebaren ook zelf kan maken?

Maar eerst geven we je nog een extra multitouchbeweging van Apple mee. Zoals je misschien al wist, kan je het toetsenbord van de iPad in twee delen splitsen - zodat je makkelijk met je duimen kan typen. Zo niet: hou het keyboard-knopje rechts onderaan eventjes ingedrukt, en kies voor Splits. Wisselen tussen de twee verschillende toetsenborden (gesplitst en zwevend) kan echter ook met een multitouch-gebaar:

  • Plaats duim en wijsvinger in het midden van het klavier en spreid je vingers in horizontale richting open om het toetsenbord te splitsen.
  • Om van een gesplitst toetsenbord terug te keren naar een zwevend klavier, voer je met duim en wijsvinger een knijpbeweging uit.

Eigen bewegingen maken

De iPad stelt je ook in staat om je eigen bewegingen aan te maken. Om die functie te activeren moet je via Instellingen, Algemeen, Toegankelijkheid eerst de optie AssistiveTouch inschakelen. Er verschijnt dan een ‘virtuele home-button’ op het iPad-scherm waarmee je toegang krijgt tot een aantal snelkoppelingen.

Om een nieuw gebaar toe te voegen klik je op de snelkoppeling Favorieten en vervolgens op één van de lege vakjes met een plusteken. Registreer op het volgende scherm je nieuwe gebaar en druk als je klaar bent op de Stop-knop. Klik tot slot op Bewaar om het gebaar een naam te geven en op te slaan.

Om het gebaar te gebruiken ga je via de virtuele home-button opnieuw naar Favorieten, waar je jouw beweging selecteert. Je zult merken dat je de actie met één vinger kan bedienen, ook al betreft het een multitouch-beweging voor meerdere vingers. AssistiveTouch is dan ook vooral bedoeld om zelfs in de moeilijkste omstandigheden (of door toedoen van een handicap) toch complexe handelingen uit te kunnen voeren.