Filip Dewinter wil een stap opzij zetten
Filip Dewinter Foto: © Jimmy Kets
'Mijn persoonlijke ambitie is ondergeschikt aan het partijbelang. Als ik echt de hindernis ben voor een coalitie met N-VA, dan zet ik een stap opzij.' Dat zegt Filip Dewinter, Antwerps kopstuk voor Vlaams Belang.

 In De Zevende Dag maakte Bart De Wever duidelijk dat hij, als hij aan zet komt in Antwerpen, geen coalitie zal sluiten met Vlaams Belang. Er was een harde en een zachtere kant bij Vlaams Belang en met Dewinter heeft de harde kant gewonnen, zo luidde de analyse.

Voor Filip Dewinter is de oplossing duidelijk. Als ik het probleem ben, ben ik bereid een stap terug te zetten, zo zei hij op Radio 1. 

'Mijn persoonlijke ambitie is ondergeschikt aan het partijbelang en aan de kans om voor het eerst in 90 jaar een einde te maken aan de socialistische heerschappij in Antwerpen.' 

Als zijn persoon echt het probleem is, dan kan Gerolf Annemans, Anke Van dermeersch of partijvoorzitter Bruno Valkeniers de lijst trekken in Antwerpen, zei hij. Maar dan wil hij eerst van Bart De Wever horen dat hij het echte struikelblok is. En dat zonder Dewinter de N-VA wel het cordon sanitaire durft doorbreken.

Want aan dat laatste twijfelt Dewinter. Volgens hem is het alleen tactiek van De Wever en wil die aan de traditionele partijen bewijzen dat ook de N-VA het cordon nooit gaat doorbreken. 'Het zal wellicht nooit genoeg zijn, men vindt altijd wel een stok om de hond te slaan en het cordon te houden.'

Dewinter had het zelfs over de collaboratie van De Wever.'Dit (het behoud van het cordon, red) is zijn toegangsticket om te mogen meespelen met de traditionele partijen. Bart De Wever kiest dus voor meer van hetzelfde. Hij is de kruiwagen van de socialisten. Ook met Bart De Wever komt er geen echte verandering.'  

Overigens besliste Filip Dewinter dit weekend dat hij ontslag neemt als fractieleider van zijn partij in het Vlaams Parlement. Hij wil zich immers helemaal concentreren op de gemeenteraadsverkiezingen. Joris Van Hauthem volgt hem op.