Vande Lanotte wil forfaitaire belasting voor horeca
Foto: BELGA
Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) pleit voor een selectieve lastenverlaging voor de horeca, via een forfaitaire belasting op de lonen. Dat bericht De Morgen maandag. De horecasector verwelkomt het voorstel.

Vande Lanotte wil de sociale lasten niet langer berekenen op basis van de lonen van werknemers, maar voortaan een forfait aanrekenen. Het systeem bestaat nu al voor gelegenheidswerkers.

'De invoering van een forfaitaire belasting moet het mogelijk maken meer reguliere arbeid te krijgen in de horeca', zegt Vande Lanotte. 'Op die manier kan de hele operatie de overheid meer inkomsten opleveren en is er zelfs sprake van een win-winsituatie.'

De horeca heeft het de voorbije jaren moeilijk vanwege onder meer het rookverbod en het nieuwe registratiesysteem. Een btw-verlaging moest al zwartwerk tegengaan, en meer mensen aan het werk krijgen, maar dat lukte niet.

Regeringspartner Open VLD staat achter het voorstel van minister van Economie Johan Vande Lanotte. Senator Rik Daems wijst erop dat de horecasector stilaan een versnelling hoger schakelt naar de zomer toe en dat er dus beter snel beslissingen genomen worden. Hij wil daarvoor vanuit de Senaat een initiatief te nemen.

Sector verwelkomt voorstel

'Elk voorstel dat de druk op de kosten van arbeid verlicht in de horecasector, is een goed voorstel. Dus ook het idee van minister Vande Lanotte om een forfaitaire belasting op de lonen in te voeren in de sector, kan goed zijn, tenminste als het wel degelijk een lastenverlaging inhoudt.' Dat zegt de federatie Horeca Vlaanderen maandag.

Alles hangt af van de hoogte van het forfait, zegt Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. Het systeem moet een verlaging van de kosten op arbeid betekenen, luidt het. Die zijn in de sector torenhoog, wat de rendabiliteit van de ondernemingen onder druk zet.

Voorts mogen de werknemers zelf er niet op achteruitgaan. 'Zij moeten een zo hoog mogelijk nettoloon blijven overhouden en hun sociale rechten kunnen blijven opbouwen', stelt Van Assche.

De afgevaardigd bestuurder van de horecafederatie verwacht dat er over dit voorstel nog overleg komt. 'De federale regering wil tegen eind juni met een horecaplan komen, in overleg met de sociale partners', zegt hij. 'Ik ben in ieder geval verheugd dat de regering erkent dat er een probleem is met de lasten op arbeid in de sector en dat ze dat wil aanpakken.'

België telt circa 55.000 horecaondernemingen, goed voor 125.000 werknemers. 'Dat zijn meer dan gemiddeld laaggeschoolden, allochtonen en jongeren', aldus nog Van Assche.