Duizenden burgers op de vlucht voor gevechten tussen Soedan en Zuid-Soedan
Foto: REUTERS
Duizenden burgers zijn op de vlucht geslagen voor de gevechten tussen Soedan en Zuid-Soedan om het Heglig-olieveld. Dat zeggen de Verenigde Naties zondag.

Volgens de VN zijn 5.000 mensen op de vlucht geslagen voor de gevechten. Het gaat om de hele bevolking van het dorp Heglig en van naburige dorpen. De meesten zijn naar het noorden getrokken. De vluchtelingen verschuilen zich 'in de brousse' of zijn 'dakloos', aldus het Rode Kruis.

Khartoem verklaarde zondag dat het Soedanese leger tijdens de gevechten honderden Zuid-Soedanese soldaten had gedood. Nafie Ali Nafie, een vertrouweling van president Omar al-Bachir, zei niets over gedode Soedanese soldaten. Het Zuid-Soedanese leger had eerder verklaard dat het 19 soldaten had verloren, en 240 Soedanese soldaten had gedood. De cijfers kunnen niet geverifieerd worden: Soedan liet geen journalisten of waarnemers toe tijdens de gevechten.

Zuid-Soedan heeft zich zondag volledig teruggetrokken uit de regio. Khartoem zegt dat het Zuid-Soedan verslagen heeft, en het verplicht heeft om zich terug te trekken.

Zuid-Soedan had de olierijke regio op 10 april ingenomen. Soedan voerde tegelijkertijd bombardementen uit op Zuid-Soedan. Intens diplomatiek overleg moet er nu voor zorgen dat het conflict niet verder escaleert.