Hollande wint eerste ronde voor Sarkozy
Uittredend president Sarkozy (L) en de socialistische uitdager François Hollande (R). Foto: AFP
Socialist François Hollande heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk gewonnen, maar met een kleinere voorsprong dan eerst aangenomen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken maandagochtend behaalde Hollande, met bijna alle stemmen geteld, 28,63 procent. Uittredend president Nicolas Sarkozy behaalde 27,08 procent. Alleen de stemmen uit het buitenland ontbreken nog.

Marine Le Pen, de voorzitster van het extreem rechtse Front National, werd derde met 18,01 procent. Het is het grootste succes dat de partij bij een presidentsverkiezing ooit bereikt heeft. Haar vader, Jean-Marie Le Pen, haalde in 2002 16,86 procent van de stemmen, maar mocht het toen wel opnemen tegen Jacques Chirac in de tweede ronde.

Florian Philippot, een strateeg van het campagneteam van Le Pen, noemde de uitslag ’een prachtige overwinning’ voor Le Pen met gevolgen voor de lange termijn. 'Ik denk dat Marine Le Pen vanavond de oppositieleider is geworden', aldus Philippot.

Op de vierde plaats kwam de linkse Jean-Luc Mélenchon met 11,13 procent, op de vijfde plaats centrumkandidaat François Bayrou met 9,11 procent.

Mélenchon riep zijn aanhang na de bekendmaking van de exit-polls meteen op om 'Sarkozy te verslaan' in de tweede ronde. 'Ik vraag u, zonder iets in ruil, om op 6 mei met volle moed te gaan stemmen, alsof ikzelf nog de verkiezingen zou kunnen winnen', klonk het.  'Ons volk lijkt vastberaden de periode Sarkozy achter zich te laten', gaf Mélenchon nog mee. 

Hoge opkomst

De opkomst bij deze presidentsverkiezingen lag verrassend hoog. Om 17.00 uur had 70,6 procent van de 44 miljoen kiezers gestemd. Dat is minder dan in 2007, toen op hetzelfde moment 73,8 procent van de kiezers zijn stem had uitgebracht, maar wel meer dan bij de vier verkiezingen daarvoor. De opkomst in 2007, bijna 84 procent, was de hoogste sinds de jaren zeventig.

Tweede ronde

De verkiezingen werden gekenmerkt door frustratie bij de kiezer over Sarkozy en de opkomst van kandidaten als de de extreemlinkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon en de extreemrechtse kandidaat Marine Le Pen.

Volgens de peilingen trekt Hollande in de tweede ronde op 6 mei aan het langste eind. Als Hollande tijdens de tweede ronde Sarkozy verslaat, zou het voor het eerst sinds 1981 zijn dat een zittende Franse president na één termijn door de kiezers naar huis wordt gestuurd.